1994 AP

Frans gerecht pakt belangrijke verdachte van Rwandese genocide op

In de buurt van Parijs is een belangrijke verdachte van de Rwandese genocide opgepakt. Félicien Kabuga (84), die nog voortvluchtig was, zou de oprichter van de Interahamwe zijn. Dat is een extreme Hutumilitie die een centrale rol speelde in de genocide. 

Achthonderdduizend doden vielen er tijdens de genocide in Rwanda, die startte op 7 april 1994, luttele uren nadat het vliegtuig van de Rwandese president Juvénal Habyarimana en zijn Burundese collega Cyprien Ntaryamira werd neergeschoten. Nog altijd is niet duidelijk wie de daders zijn. 

In de bloedige burgeroorlog die op gang kwam speelde de extreme Hutumilitie Interahamwe een cruciale rol en maakte ze veel Tutsislachtoffers. Félicien Kabuga, de man die nu is opgepakt, staat te boek als de oprichter en financier van de militie. Hij woonde met een valse identiteit in Asnières-sur-Seine, ten noorden van Parijs.

"Deze arrestatie laat zien dat plegers van genocide ter verantwoording kunnen worden geroepen, ook 26 jaar na hun misdaden", reageert de Belg Serge Brammertz. Hij is de hoofdaanklager van het Internationaal Restmechanisme voor Straftribunalen (IRMCT), een internationaal strafhof dat het werk van het Joegoslavië-tribunaal in Den Haag en het Rwanda-tribunaal in de Tanzaniaanse stad Arusha afrondt.

Kabuga zal worden voorgeleid voor het IRMCT in Den Haag. In 1997 werden zeven aanklachten tegen hem geformuleerd, die allemaal betrekking hebben op de Rwandese genocide. 

Meest gelezen