Videospeler inladen...

PS en SP.A voeren verkennende formatiegesprekken, voor SP.A-voorzitter Rousseau moeten we "een tandje bijsteken"

SP.A-voorzitter Conner Rousseau en zijn PS-collega Paul Magnette zijn verkennende gesprekken begonnen met andere partijvoorzitters, met het oog op de vorming van een nieuwe federale regering. Het gaat nog om "embryonale" gesprekken, maar de hoop is dat er tegen eind september een nieuwe federale regering zou zijn.  Voor SP.A-voorzitter Conner Rousseau is nu tijd om een tandje bij te steken.

Bijna één jaar na de verkiezingen heeft ons land nog steeds geen nieuwe regering met een volwaardig programma. Door de coronacrisis werden de vastgelopen formatiegesprekken even bevroren. In het licht van die crisis kreeg de federale minderheidsregering in lopende zaken, onder leiding van premier Sophie Wilmès (MR), twee maanden geleden het vertrouwen van de Kamer en mocht ze met volmachten werken om de gezondheidscrisis sneller te kunnen aanpakken.

De minderheidsregering-Wilmès werd zo een volwaardige regering. Maar dat is maar tijdelijk. In juni lopen de volmachten af en geen enkele partij wil ze verlengen. En het vertrouwen van het Parlement is maar gegeven tot september. SP.A-voorzitter Conner Rousseau gaf enkele weken geleden al aan dat hij initiatief wou nemen om de gesprekken opnieuw op te starten. Nu blijkt dat ook te zijn gebeurd. Samen met PS-voorzitter Magnette heeft hij deze week al 4 partijvoorzitters ontvangen, volgende week komen er nog eens 4 partijvoorzitters langs.

Het gaat om de partijen die, naast de socialisten, in de maand maart groen licht gaven voor de volmachten aan de regering-Wilmès: N-VA, Groen, Ecolo, CDH, CD&V,  DéFI, MR en Open VLD. Het is niet geweten met wie Rousseau/Magnette deze week gepraat hebben en wie volgende week op de agenda staat. Maar hoe dan ook betekent dit dat de N-VA en de PS opnieuw rond de tafel worden gebracht.

In elk geval gaat het nog maar om "precaire, embryonale" gesprekken om af te tasten hoe iedereen het ziet en wat mogelijk is. Die gesprekken zouden dan een werkbaar kader moeten bieden voor een toekomstige (in)formateur, verneemt onze redactie. Bedoeling is wel dat er tegen eind september een nieuwe federale regering zou komen.

We zitten in een soort snuffelronde

SP.A-voorzitter Conner Rousseau

Socialistisch initiatief

De Vlaamse en Franstalige socialisten nemen nu dus initiatief. Zij zijn in het Parlement dan ook de grootste familie. En de koning, die normaal gezien het initiatief neemt in de federale formatie, kan momenteel geen actie ondernemen aangezien ons land technisch gezien een volwaardige federale regering heeft, met het vertrouwen van de Kamer.

“Door corona is de context veranderd", aldus SP.A-voorzitter Rousseau.  "Er zijn veel onzekerheden en grote noden. Heel wat mensen staat het water aan de lippen. We staan voor een gigantische uitdaging om te investeren in onze economie, om jobs te redden, om te investeren in welzijn en in het sociale weefsel van onze samenleving. We zijn dit verplicht aan de mensen."

We moeten een tandje bijsteken op het vlak van relance

SP.A-voorzitter Conner Rousseau

"We moeten een tandje bijsteken op het vlak van relance", zegt Rousseau in "Het Journaal". Het resultaat moet volgens hen sterke overheid zijn met een meerderheid in het parlement en die de mensen en de welvaart beschremt.

Toch is de samenwerking Rousseau/Magnette enigszins opvallend, aangezien SP.A-voorzitter Rousseau in de maand maart nog erg kritisch was voor PS-voorzitter Magnette toen die de vorming van een echte noodregering in deze coronatijden uiteindelijk afschoot. Die kink in de kabel is dus blijkbaar weggewerkt.

Eerder vandaag pleitte Paul Magnette voor een groot economisch relanceplan om uit de coronacrisis te geraken, ter waarde van 10 procent van het bruto binnenlands product. MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez reageerde op Twitter dat zo'n plan de kern moet zijn van een regeerakkoord. Een regeerakkoord van een nieuwe regering met een grote meerderheid. Ook CD&V-voorzitter Joachim Coens vindt dat de discussie over een relanceplan de basis kan vormen voor de vorming van een regering.

Bekijk hieronder de reportages over de regeringsvorming uit "Het Journaal", met interviews met Paul Magnette en Conner Rousseau:

Videospeler inladen...
Videospeler inladen...

Meest gelezen