Videospeler inladen...

Ode aan zorgpersoneel, symbolische lichtjes en een ABBA-video: de hoogtepunten van "Eurovision: Europe shine a light"

Geen 65e Eurovisiesongfestival vanuit Rotterdam door de coronacrisis, wel een grootse vervangshow vanuit Hilversum: liefhebbers van de liedjeswedstrijd kunnen toch een beetje hun hart ophalen bij "Eurovision: Europe shine a light". Presentatoren Chantal Janzen, Edsilia Rombley en Jan Smit hebben miljoenen Europese kijkers laten kennismaken met de 41 kandidaten van editie 2020. Tegelijk was er ruimte voor een ode aan opmerkelijke momenten en artiesten in de geschiedenis van de liedjeswedstrijd. Dit zijn de meest opvallende momenten.

"Goedeavond Europa, en goedemorgen Australië!": die klassieke begroeting bij de start van het Songfestival blijft overeind bij het begin van deze speciale uitzending. Presentatoren Chantal Janzen, Edsilia Rombley en Jan Smit staan ver uit elkaar, en respecteren zichtbaar de afstandsregels. Zoals de traditie dat wil, spreken ze het publiek afwisselend in het Engels en het Frans toe. Ze springen via verschillende videogesprekken van het ene Europese land naar het andere. Voor Vlaanderen voorziet Peter Van de Veire de show van commentaar.

"Eurovision: Europe shine a light" wordt niet uitgezonden vanuit Rotterdam, de stad die het Songfestival normaal zou organiseren, maar wel vanuit Hilversum. Die stad is de mediahoofdstad van Nederland, en heeft een link met het Songfestival. In 1958 werd de liedjeswedstrijd daar georganiseerd, na de Nederlandse winst een jaar eerder. 

1. "Mister Eurovision" Johnny Logan zingt z'n eerste Songfestivalsucces

De artiest die zich na al die jaren met recht en reden de titel "Mister Eurovision" mag toeëigenen, is de Ierse zanger en componist Johnny Logan. Drie zeges heeft hij op zijn naam staan, twee keer als artiest en één keer als liedjesschrijver. Winnen deed Logan in 1980 met "What's another year" en in 1987 met "Hold me now". In 1987 won Logan trouwens in Brussel: België organiseerde toen het Songfestival na de winst van Sandra Kim met "J'aime la vie" in 1986. In 1992 won hij als componist met het nummer "Why me?", gezongen door Linda Martin.

Voor de gelegenheid haalt Logan - gekleed in een spierwitte outfit - zijn eerste Songfestivalsucces "What's another year" nog eens vanonder het stof, vanuit Dublin. Ook de drie presentatoren zingen een stukje mee, de ene al toonvaster dan de andere. Tijdens Logans nummer zijn in een mozaïek beelden te zien van tientallen fans die in hun woonkamer meezingen.

Bekijk hier de bijzondere versie van "What's another year":

Videospeler inladen...

2. Måns Zelmerlöw eert "de helden van de zorg" met zijn winnend nummer "Heroes"

In 2015 wint de Zweed Måns Zelmerlöw het Songfestival met zijn nummer "Heroes". Een lied dat in deze coronatijden een speciale weerklank krijgt, als je het richt tot iedereen in de zorgsector. Måns Zelmerlöw zingt alleen vanuit zijn tuin in Londen, en speciaal voor iedereen die strijd levert tegen het coronavirus. Er worden beelden getoond van mensen uit de zorgsector. Zelmerlöw brengt het nummer op gitaar, ontdaan van alle franjes en spectaculaire projecties waarmee hij 5 jaar geleden het Songfestival won. 

Bekijk hier de bijzondere versie van "Heroes":

Videospeler inladen...

3. 41 kandidaten staan in de spotlights, ook België

Voor de EBU was het zoeken naar een manier om de 41 kandidaten aan het Songfestival 2020 een plaats te geven in de vervangende show. Van elke inzending wordt in de uitzending een stukje van de videoclip getoond. De kandidaten komen ook in groepjes aan bod, in korte filmpjes. Onze Belgische inzending Hooverphonic duikt op in een compilatie met 7 andere landen: Letland, het Verenigd Koninkrijk, Wit-Rusland, Finland, Noord-Macedonië, Zwitserland en Servië.

Meedoen aan het Songfestival is altijd mijn droom geweest, maar gezondheid en veiligheid gaan nu voor. 

Luka Cruysberghs, zangeres Hooverphonic

De drie groepsleden van Hooverphonic komen kort aan het woord. "Muziek zal overwinnen. Mijn gitaar staat altijd klaar om jullie te troosten", aldus Raymond Geerts. "We gaan jullie missen op alle zomerfestivals. Maar blijf veilig", laat Alex Callier weten. "Meedoen aan het Songfestival is altijd mijn droom geweest. Maar gezondheid en veiligheid gaan nu voor, en er komt een andere keer", aldus zangeres Luka Cruysberghs. Hooverphonic zal ons land volgend jaar vertegenwoordigen met een ander nummer, dat is al beslist.

Het fragment over België en Hooverphonic zie je in onderstaande video vanaf 1.18:

Videospeler inladen...

4. Servische winnares toont hoe het openbare leven is stilgevallen door de coronacrisis

Bij je eerste deelname als onafhankelijk land het Songfestival meteen winnen: Servië deed het in 2007, met "Molitva", een lied in de eigen taal. Voor de gelegenheid zingt Marija Šerifović haar krachtige nummer nog eens, in de verlaten Servische hoofdstad Belgrado. Haar groepsleden dragen mondmaskers en ze respecteren zichtbaar de afstandsregels. De beelden tonen goed hoe overal in Europa het openbare leven is stilgevallen door de maatregelen om het coronavirus in te dijken. Een groot contrast met de drukte en uitgelaten sfeer die normaal heerst in de zaal tijdens de Songfestivalfinale.

Bekijk hier de bijzondere versie van "Molitva":

Videospeler inladen...

5. Europa verlicht zijn belangrijkste monumenten

"Eurovision: Europe shine a light", heet het vervangprogramma niet toevallig. Europeanen met elkaar verbinden, en een licht van hoop laten schijnen: dat is de bedoeling van organisator EBU. En dat is wat er ook letterlijk gebeurt in alle deelnemende landen. Het bekendste monument in de hoofdstad van elk land wordt vanavond verlicht. Voor België is dat het Atomium.

Beelden van al die - letterlijke - lichtpunten worden van muziek voorzien door een honderdkoppig ensemble van het Rotterdam Philharmonic Orchestra. Zij spelen "Love shine a light" als soundtrack. Met dat nummer heeft Katrina and the Waves het Songfestival in 1997 gewonnen voor het Verenigd Koninkrijk. Het nummer vormt de rode draad in de vervangende Songfestivalshow. Ze ondersteunt de boodschap van hoop die EBU wil uitdragen.

Beluister hier de symfonische versie van "Love shine a light" met beelden uit heel Europa:

Videospeler inladen...

6. Duncan Laurence geeft zijn trofee (nog) niet door, maar lanceert wel een nieuw nummer

Door de jaren heen zijn er enkele tradities ontstaan op het Songfestival. Zo opent de winnaar van het voorbije jaar de show in zijn thuisland, en overhandigt die aan het einde van de avond de trofee aan zijn/haar opvolger. Geen echte wedstrijd dit jaar, en dus ook geen winnaar: Nederlander Duncan Laurence krijgt pas in 2021 een opvolger. Laurence komt wel aan het woord in een kort gesprek, en mag een nieuw nummer voorstellen "Someone else" - nog een Songfestivaltraditie die winnaars elk jaar te beurt valt. Net als tijdens de act bij zijn winnend nummer "Arcade" spelen lampen en verlichting een belangrijke rol.

Bekijk hier het nieuwe nummer van Duncan Laurence:

Videospeler inladen...

Ook Netta, de Israëlische winnares in 2018 en daarmee de voorganger van Duncan Laurence, mag met "Cuckoo" haar nieuwe single voorstellen aan het Europese publiek. Een lied waarvoor ze de mosterd haalde bij de coronamaatregelen. "Ik voel me als een vogel in een kooi, en ik word er gek van", zo zingt ze vanuit haar slaapkamer.

Videospeler inladen...

7. Boodschap van hoop van ex-winnaars, onder wie Sandra Kim

Het Songfestival zou dit jaar enkele ex-winnaars uitnodigen voor een medley van winnende nummers uit het verleden. Ook onze enige Belgische winnares, Sandra Kim, zou erbij zijn Het gastoptreden van de ex-winnaars is vervangen door een uitgebreide videoboodschap. "Zo kunnen we zienhoe ze wonen", aldus presentatrice Chantal Janzen.

Sandra Kim spreekt Europa niet toe in het Frans, maar in het Engels. "We hebben het momenteel allemaal moeilijk. Ik vind het lastig dat ik mijn familie niet zie, en ik mis hen heel erg. Maar we moeten erin blijven geloven, want samen zullen we dit virus verslaan. Samen blijven we sterk", zo klinkt het.

We moeten erin blijven geloven, want samen zullen we dit virus verslaan.

Sandra Kim
Videospeler inladen...

8. Uitzonderlijk: Björn van ABBA laat van zich horen, met humor

De Zweedse groep ABBA valt niet weg te denken uit de geschiedenis van het Songfestival. De winst van hun nummer "Waterloo" in 1974 betekende de start van een relatief korte maar uiterst succesvolle carrière. ABBA is nog altijd een van de meest verkochte en beluisterde artiesten aller tijden. De laatste jaren is het stil rond de groep, na de release van de film "Mamma mia!" in 2008, een ultieme ode aan hun repertoire. Maar uitzonderlijke omstandigheden brengen uitzonderlijke momenten met zich mee, en dus ook een videoboodschap van ABBA-lid Björn Ulvaeus.

Die richt zich tot Europa met een anekdote over zijn kleinzoon. "Hij vroeg me of ik echt een popster ben. Ik vertelde hem dat ik destijds die kerel met die stervormige gitaar was, op het podium. Maar als ik die beelden bekijk uit 1974, dan vind ik dat ook moeilijk om te geloven. Maar het Songfestival is natuurlijk een goede springplank en het blijft een van de vrolijkste televisie-evenementen van het jaar. Zo ontwapenend dat je erbij weg kan dromen" Ulvaeus stelt de kijkers ook gerust, met een grapje. "Weet dat we volgend jaar terugkeren. En gelukkig dat deze show "Love shine a light" heet, en niet "Waterloo"."

Gelukkig heet deze show "Love shine a light", en niet "Waterloo".

Björn Ulvaeus van ABBA
Videospeler inladen...

9. Het hoogtepunt van de show: het iconische "Love shine a light"

Aan het einde van de show zingen tientallen kandidaten samen "Love shine a light" vanuit hun kot, het winnende nummer van Katrina and the Waves uit 1997. Een lied waarvan de boodschap voor de EBU eens zo belangrijk is in deze tijden. Hooverphonic is in deze compilatie niet te zien, een bewuste keuze van de groep. 

"Voor het eerst in onze geschiedenis is dit geen wedstrijd, maar een unieke samenwerking. Vanop afstand, maar toch samen. Want muziek verbindt, ook in de donkerste tijden", besluiten de presentatoren. De laatste noten van "Love shine a light" zijn voor Katrina zelf, en haar hond. "Het was anders, maar volgend jaar is er weer een écht festival", besluit commentator Peter Van de Veire. Rotterdam is in 2021 trouwens opnieuw gaststad, zo werd duidelijk aan het einde van de uitzending.

Videospeler inladen...

Meest gelezen