Het strand in Rimini, in het noordoosten van Italië. Cementen parasolhouders staan bijeen om op gepaste afstand van elkaar op het strand geplaatst te worden.

Italië laat opnieuw toeristen toe vanaf 3 juni en hoopt toeristische seizoen nog enigszins te redden

Italië wil zijn landsgrenzen weer openen vanaf 3 juni. Over twee weken zijn reizigers uit EU- en Schengenlanden weer welkom en ze zullen bovendien geen twee weken in quarantaine moeten, zoals dat nu het geval is. Italië kreeg het erg zwaar te verduren tijdens de corona-pandemie, maar krabbelt nu weer recht en hoopt het toeristische seizoen nog enigszins te kunnen redden. Ook andere Europese landen maken plannen om de grenzen weer te openen.

Italië was het eerste land in Europa dat maatregelen nam om het coronavirus te bestrijden. Al sinds 10 maart geldt er een strenge lockdown, maar die wordt nu stilaan opgeheven. 

Italië is bijzonder zwaar getroffen door het coronavirus. De ziekenhuizen konden de enorme toevloed aan patiënten niet aan, het systeem bezweek onder de druk. 31.600 Italianen zijn al aan het virus overleden. Enkel de VS en het Verenigd Koninkrijk hebben nog meer doden te betreuren. 

Maar Italië kruipt stilaan uit het dal. Het aantal overlijdens en nieuwe besmettingen neemt systematisch af en de quarantainemaatregelen worden stapsgewijs afgebouwd. Vanaf maandag mogen winkels weer open en mogen Italianen ook binnen hun eigen regio reizen, vrienden en familie bezoeken.

Toerisme

Vanaf 3 juni mag er in het hele land gereisd worden en zijn dus ook toeristen uit andere landen weer welkom. Dat heeft de Italiaanse regering met een decreet beslist. De datum valt niet toevallig een dag na de nationale feestdag in Italië, op dinsdag 2 juni. De regering wil vermijden dat Italianen tijdens dat verlengde vakantieweekend massaal buiten komen en rondreizen.

Het toerisme is een van de belangrijkste sectoren van de Italiaanse economie. Door nog voor de zomervakantie de grenzen te openen, hoopt de Italiaanse regering het toeristische seizoen nog enigszins te kunnen redden.

Of ook mensen vanuit ons land naar Italië zullen kunnen reizen, hangt af van de beslissing van onze regering om de Belgische grenzen al dan niet te openen.

Andere Europese grenzen

Nog in het zuiden zijn ook in Portugal reizigers weer welkom vanaf 6 juni. Spanje houdt zijn grenzen voor toeristen nog zeker een maand lang gesloten. En ook Frankrijk heeft nog geen beslissing genomen.

Vandaag opent Duitsland overigens ook zijn grens met Luxemburg weer, daar zal dus niet meer gecontroleerd worden. En tussen Duitsland en Zwitserland zullen alvast familieleden opnieuw vrij kunnen reizen. Duitsland wil dan over een maand alle grenzen weer openen.

Meest gelezen