Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved.

Marokkaanse immunoloog die in België heeft gestudeerd gaat Covid-19-vaccinteam in de VS leiden

De Amerikaanse president Donald Trump heeft de Marokkaan Moncef Slaoui aangesteld als hoofd van operatie "Warp Speed", het project dat hij gisteren heeft voorgesteld. Trump verwacht met zijn project tegen eind dit jaar een vaccin tegen het coronavirus op de markt te brengen. Daarvoor heeft hij de hulp ingeschakeld van de Marokkaanse expert Moncef Slaoui, die in België gewoond en gestudeerd heeft.

Een werkend vaccin tegen het einde van het jaar op de markt? Klinkt veelbelovend. President Trump benoemde gisteren de immunoloog Moncef Slaoui officieel tot de nieuwe aanvoerder om dit groots plan te realizeren. Slaoui was jarenlang het hoofd van de vaccindivisie GlaxoSmithKline (GSK) en heeft reeds verschillende vaccins ontwikkeld. 

Slaoui bedankte de president voor zijn benoeming en zei dat hij vereerd is om de Verenigde-Staten en heel de wereld te helpen zoeken naar een vaccin. "De doelstellingen van deze operatie zijn heel duidelijk en ik geloof dat ze haalbaar zijn. Maar het wordt extreem uitdagend."

Volgens de 61-jarige expert is het project samen met de overheidsinstanties en het leger "uitvoerbaar". "Ik heb onlangs de recente data onderzocht met betrekking tot coronavirusvaccins. Door deze informatie heb ik meer vertrouwen gekregen dat we tegen het einde van het jaar een paar honderd miljoen doses vaccins kunnen ontwikkelen. We gaan alles op alles geven", aldus Slaoui. 

President Trump noemt Slaoui "één van de meest gerespecteerde mannen ter wereld in de productie van vaccins".

Link met België

Opmerkelijk is dat Slaoui ook een link met België heeft. Hij is geboren in de Marokkaanse stad Agadir. Zijn zus stierf op jonge leeftijd aan kinkhoest en dat zou zijn interesse in immuniteitsleer hebben gewekt. Nadat hij op zijn zeventiende zijn diploma secundair onderwijs op zak had, besloot hij om verder te studeren in Europa. Hij waagde eerst een poging in Parijs en vervolgens kwam hij naar Brussel. 

Aan de Vrije Universiteit Brussel behaalde hij zijn doctoraat in immunologie en moleculaire biologie. Nadien studeerde hij aan de prestigieuze Amerikaanse universiteit Harvard, maar keerde in 1985 terug naar België, waar hij zowel aan de ULB als aan de Universiteit van Bergen heeft gedoceerd. 

In een interview met de Franstalige krant Le Soir uit 2010 vertelde Slaoui dat hij zeer nauw verbonden is met België.

Meest gelezen