2020 Getty Images

Donald Trump wil coronavaccin voor het einde van het jaar, "zijn herverkiezing staat op het spel"

De Amerikaanse president Donald Trump wil tegen het einde van het jaar een vaccin tegen covid-19 klaar hebben. Daartoe worden de overheidsdepartementen, bedrijven, wetenschappers én het leger ingeschakeld. De vraag is of dat realistisch is? Niet noodzakelijk en Björn Soenens, correspondent in de VS voor VRT NWS, ziet vooral electorale motieven achter de verklaringen van Trump. 

Een werkend vaccin op de markt brengen, is een huzarenstuk dat in normale tijden vele jaren kan duren. Maar Trump wil snel gaan, en lanceerde "Operation Warp Speed",. Het moet dus, vrij vertaald, sneller dan het licht klaar zijn: tegen het einde van het jaar.

Dat betekent dus dat er getest moet worden op mensen - een proces dat op een aantal plekken al aan de gang is, maar lang kan duren om alle mogelijke bijwerkingen te vermijden - en dat het vaccin in honderden miljoenen dosissen op de markt gebracht moet worden. Daartoe moeten verschillende geledingen van de overheid samenwerken met privé-bedrijven én met het leger. 

De herverkiezing van Trump staat op het spel. Hij moet mensen kunnen wijsmaken dat er een vaccin komt rond de verkiezingen

VS-correspondent voor VRT NWS Björn Soenens

Grootse plannen, maar volgens Björn Soenens creëert Trump vooral onrealistische verwachtingen.  En is het ook duidelijk waarom hij dat doet. "Zijn herverkiezing staat op het spel. Hij moet minstens de mensen kunnen wijsmaken dat er een vaccin komt rond de verkiezingen. " Volgens Soenens is Trump "in paniek". 

Steroïden pompen in de VS

Net zoals hij iedereen ervan probeert te overtuigen dat de VS economisch weer op gang komt, gaat Trump nu dus volop voor een vaccin. Soenens: "Hij probeert steroïden in de geestelijke gezondheid van Amerika te steken. Maar we hebben al vaker gezien dat het niet geloofwaardig is."

Een eerder voorbeeld daarvan, zegt Soenens, is zijn pleidooi voor het gebruik van chloroquine en hydroxychloroquine, een geneesmiddel tegen onder meer malaria, waarvan al maar duidelijker blijkt dat het corona niet helpt genezen, maar meer hartstilstanden en meer doden veroorzaakt.

Ondertussen staat de teller in de VS op anderhalf miljoen besmettingen en 87.000 doden. Alleen al de laatste 24 uur kwamen er 1.600 doden bij. Soenens: "Als er een aanslag was gepleegd met honderd doden, dan stond de wereld op zijn kop. Maar dit is het nieuwe normaal."

Beluister het gesprek met Björn Soenens in "De ochtend":

Meest gelezen