Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved

Trump wil Huawei afsnijden van zijn chipproducenten

De Amerikaanse president Donald Trump wil niet dat Huawei nog een beroep kan doen op chipproducenten voor de vervaardiging van nieuwe smartphones en netwerkapparatuur. Hiermee viseert hij vooral TSMC, een chipproducent uit Taiwan die onderdelen levert aan de Chinese technologiereus. Ondertussen wil China dat de "onredelijke onderdrukking van Huawei" stopt.

De Amerikaanse president Donald Trump heeft aan zijn ministerie van Handel gevraagd om de bevoorrading van chiponderdelen van Huawei lam te leggen. De Chinese technologiereus produceert smartphones en netwerkapparatuur en is daarvoor afhankelijk van externe producenten van computerchips en onderdelen daarvan.

Aankoop van computerchips beperken

Veel van die componenten komen van externe bedrijven zoals het Taiwanese TSMC, een bedrijf dat al jaren nauwe banden heeft met Huawei. Als het van de Amerikaanse overheid afhangt is die samenwerking verleden tijd. Het Amerikaanse ministerie van Handel wil hiermee de "de strategische aankoop van chiponderdelen van Huawei viseren".

Het ministerie schakelt een versnelling hoger omdat het vindt dat Huawei niet streng genoeg werd aangepakt. Vorig jaar zette Trump Huawei op de zwarte lijst, omdat hij vindt dat het bedrijf te nauwe banden heeft met het Chinese regime. Dat zorgde ervoor dat Huawei geen handel mag drijven met Amerikaanse bedrijven zoals Google. De maatregel werd eerder deze week trouwens verlengd met een jaar. 

Door de aanvoer van chiponderdelen aan te pakken, willen de Amerikanen Huawei pakken waar het pijn doet: de productie van smartphones en netwerkapparatuur.

Chipfabrieken verhuizen naar Amerika

In ons land werkt het Leuvense onderzoekscentrum Imec samen met Huawei. Heeft de maatregel van Trump ook een effect op hun partnerschap? "We zijn aan het bekijken of er mogelijk een impact zou kunnen zijn op delen van onze samenwerking en we volgen verder op hoe de implementatie van deze nieuwe regelgeving evolueert", laat Hanne Degans, woordvoerder van Imec, weten.  

Ondertussen verhoogt Trump zijn inspanningen om chipfabrikanten te overtuigen om een fabriek in de VS te openen. Hiervoor is hij al in gesprek met Intel. TSMC heeft laten weten dat het volgend jaar in Arizona in de VS start met de bouw van een fabriek. De fabriek zou tegen 2024 klaar moeten zijn. 

Meest gelezen