Fase 2 van de exit uit de lockdown begint : wat verandert er vanaf vandaag?

Vandaag begint een nieuwe fase in de versoepeling van de maatregelen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Na fase 1a op 4 mei en 1b op 11 mei beginnen we nu aan fase 2. Een aantal sectoren van de economie en in de maatschappij worden weer voorzichtig geopend, al blijven sommigen zich vergeten voelen. Zij zullen wellicht geduld moeten oefenen tot 8 juni, als we fase 3 ingaan. Hieronder een overzicht van wat vanaf nu weer mogelijk wordt.

1. De koters mogen weer naar school!

Na de positieve generale repetitie in Vlaanderen van vorige vrijdag gaan de lagere en de secundaire scholen weer gedeeltelijk open voor lessen. Voor het basisonderwijs geldt dat voor het 1e, 2e en 6e leerjaar, voor het secundair voor de laatstejaars: 6e jaar in algemeen secundair, technisch onderwijs en beroepsonderwijs en 7e jaar in het beroepsonderwijs.

Voor de andere leerjaren blijft het systeem van preteaching of aanloopleren via de computer gelden. Ook het kleuteronderwijs gaat nog niet van start.

Volgende vrijdag wordt de eerste schoolweek geëvalueerd, en daarvan zal afhangen of de rest van het onderwijs ook weer opengaat. Dat alles op voorwaarde dat de corona-epidemie in ons land in gunstige richting evolueert.

Uiteraard moeten de leerlingen afstand houden en wordt er speciale aandacht besteed aan handhygiëne. Leerkrachten en leerlingen ouder dan 12 moeten in principe een mondmasker dragen. 

Bekijk de reportage uit "Het Journaal" en lees verder onder het videofragment.

Videospeler inladen...

2. Sporttrainingen en sportlessen buiten

We mogen opnieuw sporten met meerdere personen, tot maximaal 20 man, op voorwaarde dat het gaat om "reguliere sporttrainingen en lessen in buitenlucht en in clubverband". Er moet wel een coach of een verantwoordelijke aanwezig zijn en de deelnemers moeten zich houden aan de veiligheidsafstand van 1,5 meter.

Kinderen tot 12 jaar kunnen ook samen buiten sporten. Er moet wel een begeleider bij zijn en ze moeten afstand houden. 

Wedstrijden blijven verboden tot 31 juli.

3. Eindelijk weer naar de kapper!

Bent u uw coronacoupe beu of is uw kapsel gewoon niet meer om aan te zien? Goed nieuws voor u: de kappers mogen weer knippen. De meesten onder u zullen wel nog moeten wachten tot dinsdag, want de meeste kapperszaken zijn traditioneel gesloten op maandag. Als klant zal u wel een afspraak moeten maken. Mondmaskers zijn ook verplicht voor kapper en voor klant.

Ook andere contactberoepen kunnen weer aan de slag: schoonheidsspecialisten, pedicurezaken, nagelsalons en tatoeage- en piercingsalons.

Privé-sauna's, massage- en wellnesscentra mogen nog niet weer open, en dat leidt tot enig ongenoegen. Bekijk de reportage uit "Het Journaal" en lees verder onder het videofragment.

Videospeler inladen...

4. Marktkramers weer aan de slag

De afgelopen weken lagen de meeste marktpleinen er verlaten bij. Alleen als er geen voedingswinkels in de buurt waren, was een beperkte markt toegestaan.

Dat verandert: voortaan mogen er tot 50 kraampjes staan op markten in de buitenlucht. Op de markten moet ook een circulatieplan uitgewerkt zijn en moet er afstand worden gehouden. Mond- en neusbescherming is verplicht voor marktkramers, klanten wordt aangeraden een mondmasker te dragen.

De beperking tot 50 kraampjes leidt tot problemen in sommige steden met grote markten. Daar moet het stadsbestuur een regeling uitwerken, in de hoop alle marktkramers tevreden te houden. Bekijk de reportage uit "Het Journaal" en lees verder onder het videofragment.

Videospeler inladen...

5. Beestjes kijken en cultuur opsnuiven

Wie van cultuur houdt, kan zich voortaan uitleven in beperkte mate. Historische gebouwen en musea gaan weer open. Dat geldt ook voor de dierenparken.

Er wordt wel gewerkt met een systeem van reservatie, online of telefonisch. Er zal ook een circulatieplan gelden zodat de veiligheidsafstand kan worden gerespecteerd. Het aantal bezoekers wordt ook beperkt. Bekijk de reportage uit "Het Journaal" en lees verder onder het videofragment.

Videospeler inladen...

6. Tot 30 mensen op plechtigheid

Bij afscheids-  en huwelijksplechtigheden mogen nu 30 in plaats van 15 personen aanwezig zijn. Ook hier moet de veiligheidsafstand gerespecteerd worden. Een receptie na de plechtigheid blijft verboden.

7. Beperkt bezoek in woonzorgcentra

Het heeft een tijdje geduurd, maar vanaf vandaag mogen bewoners van woonzorgcentra opnieuw bezoek ontvangen. Eén vaste persoon mag langskomen. Ook hier moet afstand worden gehouden. Een kus of een omhelzing mag dus nog niet.

Sinds 12 maart al was bezoek niet meer toegelaten in de woonzorgcentra omdat de bewoners beschouwd worden als risicogroep. Nu er meer beschermingskledij beschikbaar is voor het personeel en er ook meer testcapaciteit is, lijkt de coronacrisis in de woonzorgcentra onder controle. De teugels kunnen dus wat worden gevierd.

Bekijk de reportage uit "Het Journaal" en lees verder onder het videofragment.

Videospeler inladen...

8. Blijde boodschap voor jong en oud

Grootouders mogen onder strikte voorwaarden opnieuw op hun kleinkinderen passen. Ze mogen niet tot de risicogroep behoren - ze moeten dus jonger dan 65 zijn - en ze moeten in de gekozen bubbel van vier zitten. Volgens Vlaams minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V) gaat het om een verduidelijking van een eerdere maatregel van de Nationale Veiligheidsraad.

Bekijk de reportage uit "Het Journaal" en lees verder onder het videofragment.

Videospeler inladen...

In Antwerpen gaan de speeltuintjes in straten en op pleinen weer open. Dat heeft de veiligheidscel van de stad beslist. Grote speeltuinen blijven nog gesloten omdat daar het risico op samenscholingen te groot is.

Meest gelezen