Videospeler inladen...

Grootouders mogen opnieuw op kleinkinderen passen, maar ze mogen niet tot risicogroep behoren én "bubbel" van 4 blijft

Grootouders mogen onder strikte voorwaarden opnieuw op hun kleinkinderen passen. Zo mogen ze niet tot de risicogroep behoren en moeten ze in de gekozen bubbel van vier zitten. Dat staat op de informatiewebsite over het coronavirus en wordt bevestigd door minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V). 

De richtlijn over bezoekjes van of aan grootouders is aangepast. Onder strikte voorwaarden mogen grootouders nu opnieuw op hun kleinkinderen passen. De oma's en opa's moeten jonger zijn dan 65, in goede gezondheid zijn én in de gekozen bubbel zitten. 

"Het is een verduidelijking, omdat er heel wat vragen over geweest zijn. Er is over gesproken met de virologen en deze verduidelijking zegt nu dat grootouders op hun kleinkinderen mogen passen. Waakzaamheid is en blijft wel geboden", licht Vlaams minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V) toe. "De bubbel van vier blijft wel gelden."

En wat met de veiligheidsafstand van 1,5 meter?

De aanpassing gebeurde na overleg met de experten. "Dit blijkt het goede moment om dit te doen", zegt Erika Vlieghe, voorzitter van de expertengroep die de exitstrategie moet uitstippelen. Ze wijst daarmee op de dalende trends en de beperkte ziektelast voor -65-jarigen.

Maar wat dan met de veilige afstand van 1,5 meter? Kan dat wel gewaarborgd blijven? Vlieghe verduidelijkt dat dat "moeilijk wordt". "Dat is het hele punt, je kan niet op je kleinkinderen passen zonder ze aan te raken."

Je kan niet op je kleinkinderen passen zonder ze aan te raken

Of dit nu betekent dat kinderen ook weer bij de grootouders kunnen blijven slapen? "Dat is niet mijn beslissing", benadrukt de virologe. "We hebben er nooit een chronometer bijgezet, gezond verstand is belangrijk in deze gezondheidscrisis. We hebben in elk geval geen avondklok ingevoerd voor grootouders." Volgens Yves Stevens, de woordvoerder van het crisiscentrum, is het niet de bedoeling dat de kleinkinderen bij hun grootouders overnachten.

"Men mag overdag op die gezonde kinderen passen op een normale manier", legt viroloog Marc Van Ranst uit. "Overnachten, daarvan zegt men, laten we dat voorlopig niet doen. Dat zal ook in de toekomst wel weer normaler worden. Al die regels wetenschappelijk proberen uit te leggen, is bijzonder moeilijk. Het hoofddoel is te proberen contact zoveel mogelijk te vermijden, behalve in omstandigheden waarin dat moeilijk ligt of onredelijk is. Het overheersende doel moet zijn het virus zo weinig mogelijk kansen geven, maar toch een zo normaal mogelijk leven te leiden. Uiteraard gaan die twee dingen vaak met elkaar in conflict komen."

De sociale bubbel van vier blijft wel gelden. Dus grootouders met meerdere kleinkinderen, uit meerdere bubbels, zullen wel moeten kiezen. 

Gezinsbond: "Goed dat dit weer kan, maar iedereen moet zich er goed bij voelen"

"Wij vinden het goed dat grootouders voor een stukje weer voor hun kleinkinderen kunnen zorgen en we begrijpen dat er een aantal beperkingen aan gekoppeld zijn", zegt Elke Valgaeren van de Gezinsbond. "We weten dat grootouders een belangrijke rol spelen voor hun kleinkinderen. Het is wel belangrijk dat zowel de ouders als de grootouders er goed over nadenken of ze dit gaan doen of niet, want iedereen moet zich er wel goed bij voelen." 

"Wij krijgen wel vaak vragen van grootouders die hun kinderen willen helpen, want zij zien nu natuurlijk ook dat hun kinderen het moeilijk hebben met die combinatie: werk en gezin", gaat Valgaeren verder. "En soms begrijpen ze niet goed waarom zij, als ze in goede gezondheid zijn, niet zouden kunnen inspringen. Een leeftijdsgrens is altijd arbitrair, als medische experts die op 65 leggen, dan denk ik dat wij ons daar moeten bij neerleggen."

OKRA: "Leeftijdsgrens van 65 jaar is pure discriminatie"

In tegenstelling tot de Gezinsbond stoort OKRA, de vereniging voor 55-plussers, zich wel aan de arbitraire leeftijdsgrens van 65 jaar.  "Het beeld van de dynamische actieve senior werd doorprikt en plots is elke 65-plusser "kwetsbaar" en dient deze te leven met allerhande beperkende maatregelen. Kleinkinderen opvangen, mag nu terug, maar je moet jonger zijn dan 65 jaar! Een leeftijdsgrens van 65 jaar instellen is pure leeftijdsdiscriminatie."

De organisatie vraagt om 65-plussers voor vol aan te nemen en te stoppen met het hanteren van de leeftijdsgrens als arbitraire grens om te bepalen wat mag en kan. "Vertrokken vanuit goede bedoeling, daar twijfelt niemand aan. Leeftijd op zich, mag nooit een criterium zijn om te verbieden. Ouderen hebben de wijsheid en de levenservaring in pacht. En die wijsheid brengt hen er al toe om in deze dagen uiterst voorzichtig te zijn, zich te gedragen naar de uitgevaardigde maatregelen. Want ja, 65-plussers beseffen maar al te goed welke impact Covid heeft."

"Het basiscriterium is 'geen onderliggende ziekte hebben'. Punt. En behoren tot de sociale bubbel van het gezin (de regel van vier). Elk leeftijdscriterium erbij halen, plaatst de 65-plusser terug in het verdomhoekje. In de hoek met weinig perspectief", besluit OKRA.

Bekijk hier het verslag uit "Het Journaal": 

Videospeler inladen...

Meest gelezen