Videospeler inladen...

Jan Jambon (N-VA): "Goed dat er gepraat wordt, maar herfederalisering ligt voor ons niet op tafel"

“Ik vind het goed dat er gepraat wordt, laat ons hopen dat het tot iets komt." Zo reageert Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) in "De zevende dag" op het socialistische initiatief om verkennende gesprekken te voeren met het oog op een volwaardige federale regering in september. Hij zegt er wel duidelijk bij dat een herfederalisering van de gezondheidszorg voor zijn partij “niet op tafel ligt”.

Ons land wordt op federaal niveau bestuurd door de de minderheidsregering-Wilmès. Maar die lijkt geen al te lang leven beschoren. In juni lopen de "corona-volmachten" af en geen enkele partij wil ze verlengen. En het vertrouwen van het parlement is maar gegeven tot september.

Daarna krijgen we wellicht dus iets anders, maar wat? SP.A-voorzitter Conner Rousseau en PS-voorzitter Paul Magnette hebben als grootste politieke familie het initiatief genomen om verkennende gesprekken te voeren met de andere partijen. 

Of de N-VA en de PS dan toch samen in een regering zouden kunnen stappen, wordt dan opnieuw een prangende vraag. Minister-president Jambon blijft voorlopig op de vlakte. "Het is goed dat er gepraat wordt, dat is ook nodig. Laat ons hopen dat het tot iets komt", zegt hij in "De zevende dag".

Of de N-VA al langs is geweest bij Rousseau en Magnette, kon Jambon niet zeggen. Ook de SP.A-voorzitter wil daar niets over kwijt. Hij houdt vast aan discretie. Maar het is sowieso wel de bedoeling dat er met alle 10 partijen gepraat wordt die de volmachten hebben gegeven. Mogelijk kan de SP.A optreden als bemiddelaar, Jambon wijst er alvast op dat Rousseau "een goeie rol" heeft gespeeld bij de vorige poging in maart.

Bekijk het gesprek met Jan Jambon in "De zevende dag" (lees voort onder de video):

Videospeler inladen...

"Kader scheppen"

Conner Rousseau had vanmorgen in "De ochtend" gezegd dat een staatshervorming voor hem bespreekbaar is. Hij lijkt daarmee tegemoet te komen aan de N-VA, maar tegelijk zegt hij dat bepaalde domeinen, zoals de volksgezondheid en het klimaat, beter geherfederaliseerd kunnen worden (teruggebracht naar het federale Belgische niveau, red.).

Dat is alvast onbespreekbaar voor Jambon. “Ik stoor mij er ook aan dat er zoveel ministers van Volksgezondheid zijn, maar we zijn juist beginnen te splitsen en het werk is halfweg blijven steken. De verschillen tussen het noorden en het zuiden van het land zijn heel groot." Hij pleit ervoor om meer bevoegdheden bij de regio’s te leggen.

Rousseau benadrukt dat de verkennende gesprekken niet de bedoeling hebben om al een concreet plan te maken, maar wel om een kader te scheppen waarmee een formateur later aan de slag kan gaan. "Welke richting gaan we uit? Daarover gaat het."'

Bekijk het gesprek met Conner Rousseau in "De zevende dag":

Videospeler inladen...

Bart De Wever: "Zwijgen is goud"

N-VA-voorzitter Bart De Wever wil voorlopig weinig kwijt over de nieuwe gesprekken. Hij houdt het op "zwijgen is goud". "Er is afgesproken om het stilzwijgen te bewaren en zwijgen is wat ik zal doen." 

Videospeler inladen...

Gwendolyn Rutten (Open VLD): "Liberalen en socialisten kunnen die basis vormen"

Volgens Gwendolyn Rutten, voorzitter van Open VLD, zal het na de coronacrisis nodig zijn om onze economie weer te laten draaien en zullen ook sociale hervormingen zich opdringen. "We moeten eerst taart bakken, maar ook eerlijk verdelen. Liberalen en socialisten kunnen die basis vormen", zegt ze op Twitter. 

Meest gelezen