Grootouders mogen onder voorwaarden op kleinkinderen passen, "Met afstandsregel volledige opstart scholen moeilijk"

De afgelopen 24 uur zijn er 47 nieuwe overlijdens gemeld door het coronavirus in ons land. Er liggen nu 371 mensen op intensieve zorg, 7 meer dan gisteren. Grootouders kunnen onder voorwaarden opnieuw op hun kleinkinderen passen. En ze moeten dan geen afstand meer houden. Het Gemeenschapsonderwijs wijst er dan weer op dat een volledige opstart van de scholen moeilijk wordt als de afstandsregels blijven gelden. Lees hier de laatste updates. 

Wie vragen heeft over coronamaatregelen in België kan terecht op de website info-coronavirus.be of het nummer 0800-14.689. Bij Tele-Onthaal kan u terecht voor een luisterend oor op het telefoonnummer 106, of via chat op tele-onthaal.be. Jongeren kunnen terecht bij Awel op telefoonnummer 102, of via chat op awel.be.

Hieronder vindt u de belangrijkste cijfers (voor een volledig overzicht: klik hier). Lees daaronder de laatste nieuwsupdates.

Cijfers wereldwijd

Cijfers België

aantal mensen in het ziekenhuis*

onder wie op intensieve zorg

totaal aantal mensen dat het ziekenhuis heeft verlaten

overleden

*aantal ziekenhuisbedden dat gisteren werd ingenomen door patiënten waarbij besmetting met coronavirus is vastgesteld.

Het aantal nieuwe opnames in de afgelopen 24 uur staat los van de totale toename van het aantal ziekenhuisopnames. In het totaal aantal zijn ontslagen en overlijdens al verrekend. Ook zijn de ziekenhuisrapportages niet elke dag hetzelfde.

Nieuwe berichten kunnen niet opgehaald worden, probeer het later opnieuw.

Liveblog

Gemeenschapsonderwijs ook bezorgd over volgend schooljaar: "Moeilijk om àlle leerlingen opnieuw te verwelkomen"

Morgen starten de scholen officieel opnieuw (zeer gedeeltelijk) met lesgeven in de klas zelf. Leerlingen van het 1e, 2e en 6e leerjaar in het basisonderwijs en scholieren in het laatste jaar secundair kunnen onder voorwaarden weer naar de klas.

Het Gemeenschapsonderwijs (GO) vreest echter dat het moeilijk wordt om snel àlle leerlingen opnieuw naar school te sturen. Zelfs volgend schooljaar wordt dat niet evident, vreest GO-topvrouw Raymonda Verdyck. "Als we blijven zitten met de maatregel dat de leerlingen 1,5 meter afstand moeten houden, dan kunnen we ze onmogelijk allemaal op school verwelkomen. De gebouwen zijn wat ze zijn. Het was nu al een grote puzzel. We moeten durven nadenken over alternerend leren op school en thuis."

Het katholiek onderwijs is voorzichtiger, en hoopt toch alle leerlingen nog voor de zomer op school te krijgen.

Videospeler inladen...

Grootouders die niet tot de risicogroep behoren mogen weer op de kleinkinderen passen

Grootouders die jonger zijn dan 65 jaar en geen onderliggende aandoeningen hebben, mogen weer op hun kleinkinderen passen. Dat meldt minister van Welzijn Wouter Beke (Cd&V) op Twitter, met een vermelding naar de officiële richtlijnen van het Crisiscentrum. 

De voorwaarde is wel dat de grootouders tot dezelfde bubbel behoren als hun kleinkinderen. Dat wil zeggen dat zij ofwel onder hetzelfde dak wonen, ofwel bij de 4 personen zijn met wie de “huisbubbel” kan worden uitgebreid. Grootouders mogen ook niet tegelijk mantelzorger zijn, want dan komen ze in contact met risicogroepen.

Volgens de virologen die de Veiligheidsraad adviseren, moeten de grootouders de sociale afstand met hun kleinkinderen niet bewaren, want dat is niet haalbaar. De andere hygiënemaatregelen, zoals regelmatig je handen wassen, moeten wel worden gerespecteerd.

Volgens Yves Stevens, de woordvoerder van het crisiscentrum, is het echter niet de bedoeling dat de kleinkinderen bij hun grootouders overnachten. De leeftijdsgrens van 65 jaar is volgens de christelijke seniorenbeweging OKRA "leeftijdsdiscriminatie".

Lees meer in dit artikel.

Dit is een precisering van wat sinds vorige week al mag

Vlaams minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V) gaf in "Het Journaal" aan dat deze maatregelen eerder een verduidelijking is van wat al sinds vorige week mag. Dus er is niet echt sprake van een verdere versoepeling. Sommige families hebben echter hun sociale bubbels al gekozen, waardoor ze niet meer aan de voorwaarden kunnen voldoen.

Misschien had deze precisering meteen duidelijk kunnen zijn, geeft Beke toe. "Het is een stap in de goeie richting en we kunnen dat maar stapje per stapje nemen. De vraag hierover is  gekomen en we zijn in overleg gegaan met de virologen die dit standpunt naar voren hebben gebracht."

De minister roept verder op om in de mate van het mogelijke ook bij de opvang van de kleinkinderen de nodige fysieke afstand te houden. "Als er moet geknuffeld worden, niet langer dan een kwartier."

Videospeler inladen...

Dodencijfer schiet omhoog in Frankrijk tot 28.108, vooral sterfgevallen in rusthuizen

In Frankrijk is de kaap van 28.000 coronadoden zondag overschreden. De jongste 24 uur werden nog eens 483 overlijdens gelinkt aan COVID-19 bevestigd, zo maakte het Franse ministerie van Volksgezondheid bekend.

Het gaat om een zware balans, volgens de autoriteiten vooral gelinkt aan de rusthuizen. Daar werden in één klap meer dan 429 overlijdens doorgegeven. Het aantal overlijdens in de ziekenhuizen bleef beperkt tot 54.

Het aantal patiënten in de ziekenhuizen en op intensieve zorg blijft wel in dalende lijn gaan bij onze zuiderburen. Momenteel liggen nog 2.087 mensen op intensieve.

Italië telt laagste toename dodental sinds 9 maart

In Italië is het aantal doden als gevolg van het nieuwe coronavirus de afgelopen 24 uur met 145 gestegen. Dat is de kleinste toename sinds 9 maart, zo bericht persagentschap Reuters op basis van de lokale autoriteiten. Zaterdag was er sprake van 153 doden. Het totale dodental in het Zuid-Europese land ligt nu op 31.908, waarmee het op de derde plaats in de wereld staat.

Het aantal bevestigde besmettingen in Italië bedraagt nu 225.435, dat zijn er 675 meer dan zaterdag. Ook dat is de kleinste toename sinds begin maart. Zaterdag werd nog een stijging met 875 nieuwe gevallen opgetekend.

Gezinsbond: "Grootouders moeten goed nadenken of ze op kleinkinderen willen passen"

De Gezinsbond is tevreden dat grootouders onder bepaalde voorwaarden weer op hun kleinkinderen mogen passen. De organisatie raadt grootouders wel aan om goed na te denken voor ze toezeggen.

"Het is positief dat grootouders weer een stukje kunnen inspringen", zegt Elke Valgaeren van de studiedienst van de Gezinsbond. "Het is een van de dingen die we zelf voorgesteld hadden. Een aantal gezinnen zal hier zeker mee geholpen zijn", aldus Valgaeren. "Nu waren er bijvoorbeeld grootouders die in de buitenschoolse opvang voor kinderen zorgden, maar niet voor hun eigen kleinkinderen mochten zorgen."

Valgaeren benadrukt dat het belangrijk is dat grootouders zelf goed nadenken of ze wel willen oppassen. "Sommigen zullen het misschien liever nog niet doen, of ze willen geen keuze moeten maken tussen hun kleinkinderen."

School uit Deinze stelt heropening uit omdat kleuter besmet is met corona

Basisschool Sint-Hendrik in Petegem (Deinze) gaat niet open op 18 mei. Oorzaak is een kleuter die in de noodopvang verbleef van de school en die positief werd getest op het coronavirus. De directie wil geen risico nemen en stelt de start van het contactonderwijs in deze basisschool uit tot minstens 25 mei.

Lees het artikel: 

"Woonzorgcentra goed voorbereid op ontvangen eerste bezoekers"

Volgens Zorgnet Icuro, de koepel van de non-profit woonzorgcentra en ziekenhuizen, zijn de woonzorgcentra  goed voorbereid op het ontvangen van de eerste bezoekers . Vanaf morgen kunnen bewoners opnieuw  bezoek ontvangen. Het moet wel telkens om één en dezelfde bezoeker gaan per bewoner.

“Het was een hele klus om dat georganiseerd te krijgen en het vergt  ook van het personeel opnieuw extra inspanningen”,  zegt Margot Cloet van Zorgnet Icuro.  “Ze moeten afspraken maken zodat er niet te veel bezoekers tegelijk komen, bezoekersruimtes moeten in orde gebracht worden. Ze moeten zorgen voor materiaal en ook mondmaskers controleren die de bezoekers zelf meebrengen. Gelukkig hadden we voldoende tijd om ons grondig voor te bereiden en kijken we er naar uit om morgen de deuren opnieuw een klein beetje open te kunnen zetten.” 

Cloet denkt dat de meeste woonzorgcentra bezoek zullen ontvangen. “In enkele woonzorgcenta  zijn er wel nog aparte  Covid-afdelingen waar besmette bewoners geïsoleerd worden. Daar is bezoek nog niet mogelijk”.

Tegen eind van de week zal zorgnet Icuro de bezoekregeling evalueren en bekijken of er eventueel extra bezoek kan worden toegelaten of niet. Vanaf 25 mei gaan ook de lokale dienstencentra opnieuw open. Vaak zijn die  verbonden aan een woonzorgcentrum en kunnen bewoners er terecht voor allerhande ontspanningsactiviteiten.  Ook dat wordt een belangrijk datum en iets om naar uit te kijken voor veel bewoners.

Marktkramers Vossenplein houden morgen protestmars

De marktkramers die de rommelmarkt op het Brusselse Vossenplein bemannen, vinden het niet kunnen dat hun markt vanaf morgen niet mag hernemen zoals andere grote markten. Volgens hen is het perfect mogelijk om op en rond het plein een rommelmarkt te organiseren, met respect voor de social distancing en andere veiligheidsmaatregelen.

Om hun ongenoegen duidelijk te maken, houden ze morgen een protestmars. Volgens de Brusselse politie blijven betogingen, zelfs met social distancing, verboden.

De Nationale Veiligheidsraad besliste vorige week dat er vanaf maandag opnieuw markten in openlucht kunnen plaatsvinden, mits het aantal marktkramers beperkt werd tot 50. Rommel- en brocantemarkten vielen echter uit de boot.

Tips voor je afspraak bij de kapper

Lockdown in India wordt verlengd tot 31 mei

In India wordt de lockdown verlengd tot 31 mei. De regering wil zo de verspreiding van het coronavirus verder inperken. De 1,3 miljard inwoners zitten al sinds eind maart in lockdown, al zijn er sinds deze maand verschillende zones waar er versoepelingen gelden.

Het aantal coronabesmettingen is er gestegen tot boven de 90.000, dat zijn er meer dan in China. De afgelopen dagen braken er op verschillende plaatsen ook rellen uit tussen politie en arbeidsmigranten. Die zitten vaak vast in grote steden zonder inkomen, maar ze kunnen ook niet terug naar het platteland.

Hoe werken VRT-journalisten in het buitenland in coronatijden?

Werken in het buitenland tijdens de coronacrisis, hoe gaat dat precies? Onze journalisten trokken de voorbije weken door Europa om met eigen ogen te zien hoe andere landen omgaan met de crisis en de (versoepelde) maatregelen. Een Airbnb-kamer die gekraakt werd, "onnatuurlijke" interviews met mondmaskers, grenscontroles en zoeken naar openbare toiletten.

Lees hier de ervaringen van onze buitenlandjournalisten:

OKRA: "65-plussers slachtoffer van te arbitraire leeftijdsgrens"

De christelijke seniorenbeweging OKRA is blij dat grootouders onder bepaalde voorwaarden weer op hun kleinkinderen mogen passen, maar stoort zich aan de "arbitraire leeftijdsgrens van 65 jaar". "Pure leeftijdsdiscriminatie", zo laat OKRA weten. De organisatie vraagt om 65-plussers voor vol aan te nemen en te stoppen met het hanteren van de leeftijdsgrens als arbitraire grens om te bepalen wat mag en kan.

De coronacrisis zorgt ervoor dat een 65-plusser plots behoort tot de "kwetsbare doelgroep". "Het beeld van de dynamische actieve senior werd doorprikt en plots is elke 65-plusser 'kwetsbaar', en dient deze te leven met allerhande beperkende maatregelen. Kleinkinderen opvangen mag nu weer, maar je moet jonger zijn dan 65 jaar", aldus OKRA.

"Een leeftijdsgrens van 65 jaar instellen, is pure leeftijdsdiscriminatie", vindt de organisatie. "Het basiscriterium is 'geen onderliggende ziekte hebben'. Punt. En behoren tot de sociale bubbel van het gezin (de regel van vier). Elk leeftijdscriterium erbij halen, plaatst de 65-plusser terug in het verdomhoekje. In de hoek met weinig perspectief."

Efteling volgeboekt tot en met 2 juni

De Efteling is tot en met 2 juni volgeboekt. Alle beschikbare dagen en tijdsloten voor abonnementshouders zitten tot en met Pinksteren vol, meldt een woordvoerster van het attractiepark. Het park gaat na twee maand gesloten te zijn door het coronavirus op 20 mei weer open. Sinds gisteren kon er gereserveerd worden, enkel voor houders van een abonnement.

"We zijn blij dat zoveel mensen weer zin hebben om naar ons toe te komen", zegt de woordvoerster van de Efteling. "We hebben ook mensen moeten teleurstellen. Daarom onderzoeken we de mogelijkheid wanneer we de reserveringspagina opnieuw open zetten, maar dat is waarschijnlijk niet vandaag."

De Efteling laat de volgende weken slechts een derde van de normale capaciteit aan bezoekers toe. Die moeten ook sowieso reserveren, om te voorkomen dat het te druk wordt aan de poort. De reservaties gisteren verliepen echter moeizaam: tussen de 20.000 en 30.000 mensen stonden in de digitale wachtrij.

Vanaf maandag 10 uur kunnen ook niet-abonnementshouders reserveren voor een bezoek aan de Efteling, maar de woordvoerster sluit niet uit dat er opnieuw technische problemen en wachtrijen zullen ontstaan.

Dierenpark Pairi Daiza gaat morgen open voor abonnees met online reservatie

In dierenpark Pairi Daiza  mogen 2.000 mensen die een abonnement hebben én online hun bezoek hebben gereserveerd, morgen binnen. Later mogen meer mensen het park bezoeken, maar online reserveren blijft nodig. Elke bezoeker moet een mondmasker bij zich hebben, en overal geldt éénrichtingsverkeer.

Videospeler inladen...

"Levenswijsheid door corona brengt meer bij dan boekenwijsheid"

Na de proefdag afgelopen vrijdag in heel wat scholen, starten de lessen morgen officieel weer op. Het eerste, tweede en zesde leerjaar van het lager onderwijs zijn eerst aan de beurt, samen met de laatstejaars van het middelbaar. 5 schooldirecteurs vertellen over de maatregelen die ze troffen en hoe ze zich voelen bij deze nieuwe start.

Lees het artikel:

Slechts 10 nieuwe doden in Nederland en 15 nieuwe ziekenhuisopnames

Het officiële aantal doden door het nieuwe coronavirus in Nederland is gestegen naar 5.680. In de afgelopen 24 uur werden slechts tien nieuwe meldingen gedaan. Maar het werkelijke aantal doden ligt hoogstwaarschijnlijk hoger, omdat niet iedereen wordt getest. Bovendien worden sterfgevallen soms pas na enkele dagen doorgegeven.

Er zijn de afgelopen 24 uur ook 15 nieuwe patiënten in het ziekenhuis opgenomen vanwege het coronavirus. Het totaal aantal ziekenhuisopnames staat nu op 11.552. Tot nu toe zijn er 43.995 bevestigde COVID-19 patiënten gemeld in Nederland. Dat zijn er 125 meer dan gisteren. 

Professor André: “We kunnen tot 10 keer meer testen dan we nu doen”

Volgens microbioloog Emmanuel André, een van de experten die de regering adviseert, hebben we de capaciteit om vijf tot tien keer meer te testen dan we nu doen. Dat schrijft hij op Twitter. “Er is al een week geleden aan de bevoegde instanties gevraagd om de testrichtlijnen uit te breiden”, klinkt het. “Wij wachten.” 

Er is al een week geleden aan de bevoegde instanties gevraagd om de testrichtlijnen uit te breiden

Emmanuel André, microbioloog en adviseur van de Veiligheidsraad

Ook dolfinaria, aquaria, kinderboerderijen en reptielenhuizen mogen maandag openen

Niet alleen dierentuinen en -parken in open lucht, maar ook indoorparken zoals een aquarium, dolfinarium of reptielenhuis, mogen vanaf maandag de deuren weer openen. Ze moeten daarbij dezelfde maatregelen treffen als de andere "natuurbezienswaardigheden". Dat blijkt uit de nieuwste versie van de vraag-en-antwoordrubriek op de website info-coronavirus.be.

De heropening van dierentuinen en natuurparken werd na de Nationale Veiligheidsraad van afgelopen woensdag aangekondigd. Onder meer de zoo van Antwerpen, Planckendael en Pairi Daiza gaan maandag weer open.

Er gelden wel voorwaarden. Zo moeten ze hun tickets online of telefonisch verkopen, geldt er een maximum van één bezoeker per tien vierkante meter, en moeten cafetaria's en speelplekken gesloten blijven. Shows met publiek mogen niet.

CEO luchthaven Zaventem: "Heel belangrijk om home-carrier als Brussels Airlines te behouden"

Het is heel belangrijk dat de luchthaven van Zaventem een home-carrier (een luchtvaartmaatschappij die een bepaalde luchthaven als thuishaven heeft) zoals Brussels Airlines behoudt. Dat heeft Arnaud Feist, CEO van Brussels Airport, in “De zevende dag” gezegd. “De eerste reden is de tewerkstelling: Brussel Airlines alleen is goed voor 4.000 jobs. Eerder deze week hebben we gehoord dat er misschien een herstructurering komt van 1.000 jobs. Maar er zijn ook heel veel onrechtstreekse jobs op luchthaven.”

De tweede reden, zegt Feist, is dat Brussels Airlines een zeer uitgebreid Europees en intercontinentaal netwerk heeft. “Daardoor kan Brussels Airport buitenlandse luchtvaartmaatschappijen aantrekken wiens vluchten in Brussel aansluiten op de vluchten van Brussels Airlines, dat is niet mogelijk zonder een home-carrier.”

Brussels Airlines vertegenwoordigt ongeveer 40 procent van de passagiers in Zaventem. “Zonder Brussels Airlines verdwijnt al onze connectiviteit. Dat hebben we al meegemaakt in 2001. Na het faillissement van Sabena hebben we toen in één klap 100 procent van onze intercontinentale netwerken verloren. Het heeft ons 12 jaar gekost om ons intercontinentaal netwerk te herstellen. Wij willen niet opnieuw 10 jaar vechten terwijl we nu een luchtvaartmaatschappij hebben, die weliswaar in moeilijkheden zit nu, maar een onderdeel is van een grote groep, die ons de mogelijkheid biedt om een intercontinentaal netwerk te krijgen.”

Meest gelezen