Videospeler inladen...

Nieuwe Israëlische regering krijgt vertrouwen van parlement

In Israël heeft de eenheidsregering van Benjamin Netanyahu en zijn vroegere rivaal Benny Gantz, het vertrouwen van het parlement gekregen. Hiermee komt een einde aan een periode van bijna anderhalf jaar politieke crisis. Met meer dan 30 ministers is het de grootste regering ooit in het land.

De 70-jarige Netanyahu breit voor de vijfde keer een vervolg aan zijn premierschap, zij het voor een interimperiode. In november 2021 neemt de 60-jarige Gantz de post van eerste minister over. Tot dan is hij minister van Defensie.

Een meerderheid van 73 parlementsleden op 120 gaf zijn vertrouwen aan de nieuwe ploeg.

"Dit is een belangrijke dag voor de staat Israël", zei Netanyahu. Volgens hem zal de nieuwe regering een regering voor alle Israëli's zijn. Ook Gantz beklemtoonde dat de tijd voorbij is dat de regering slechts de helft van de bevolking vertegenwoordigt. "We hebben voor eenheid gekozen. Laat ons een nieuwe weg bewandelen."

Naast het rechtse Likoed van Netanyahu en het centrumlinkse Blauw-Wit van Gantz zitten ook nog streng-religieuze partijen in de nieuwe regering, net als twee afgevaardigden van de Arbeiderspartij en enkele onafhankelijken.

Er was wel kritiek op de 36 ministerposten. "Men kan een minister naast elk bed van een coronapatiënt zetten", aldus oppositieleider Yair Lapid.

Meest gelezen