In Stuttgart, in het zuiden van Duitsland, daagden meer dan 5.000 mensen op.
(c) Copyright 2020, dpa (www.dpa.de). Alle Rechte vorbehalten

Van Stuttgart over Londen tot Warschau: duizenden mensen op straat tegen de coronamaatregelen

In verschillende Europese steden zijn mensen op straat gekomen tegen de coronamaatregelen. Vooral in Duitsland was er veel volk, maar ook in Polen, in het Verenigd Koninkrijk en in Zwitserland waren er demonstraties. Na maanden van beperkingen willen de betogers dat de economie weer opstart of eisen ze meer bewegingsvrijheid.

Voor het tweede weekend op rij al is er in Duitsland betoogd. Het zijn daar de deelstaten die bevoegd zijn voor de corona-maatregelen, en dus kwamen mensen in verschillende steden op straat. De voorbije weken zijn de maatregelen op veel plaatsen versoepeld, maar het gaat niet voor iedereen snel genoeg.

Er waren protesten van enkele honderden mensen in Berlijn, Frankfurt am Main en München, maar vooral in Stuttgart daagde er veel volk op. Er was toestemming voor een betoging van 5.000 mensen, maar er kwamen nog meer demonstranten en dus moest de politie ook omliggende straten vrijmaken.

In Duitsland willen betogers vooral meer vrijheid. Ze zijn het vaak niet eens met de verplichting om mondmaskers te dragen.
(c) Copyright 2020, dpa (www.dpa.de). Alle Rechte vorbehalten

Volgens de politie werden de veiligheidsmaatregelen - zoals afstand houden en het verplichte mondmasker - vaak geschonden. Her en der waren er ook tegenbetogingen.

De demonstranten in Duitsland eisen meer bewegingsvrijheid en minder corona-beperkingen, maar hebben niet één duidelijke politieke voorkeur. Het gaat om aanhangers van uiterst-rechtse tot uiterst-linkse partijen, voorvechters van burgerlijke vrijheden, aanhangers van samenzweringstheorieën en anti-vaxxers (tegenstanders van vaccins). 

Polen

Ook in de Poolse hoofdstad Warschau kwamen enkele honderden mensen op straat.  Het protest werd georganiseerd door ondernemers die willen dat de economie sneller heropstart. 

Ook andere groepen sloten zich aan bij de protesten. Op televisiebeelden zijn honderden, voornamelijk jonge mensen te zien, die zwaaien met Poolse vlaggen en slogans roepen als "voor een vrij Polen".

Door de corona-epidemie geldt er een samenscholingsverbod in Polen en was de betoging dus ook verboden. De politie greep in met traangas. Er werden verschillende mensen gearresteerd.

In Warschau, in Polen kwam het tot confrontaties tussen ondernemers en de politie.
Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved.

Verenigd Koninkrijk

Ook in Hyde Park, in Londen, zijn mensen opgepakt. De politie had de demonstranten gewaarschuwd dat ze de afstandsregels niet volgden en in groepjes bijeen stonden.  Sommigen zetten zich in het gras voor een picknick, met inachtname van de afstandsregels. Anderen lapten de regels aan hun laars, waardoor de politie moest ingrijpen.

De demonstranten in de Britse hoofdstad waren niet alleen maar tegenstanders van de coronamaatregelen, maar ook tegenstanders van vaccins. Velen scandeerden "vrijheid!".

Onder de betogers in Londen waren er ook aanhangers van samenzweringstheorieën en anti-vaxxers, die niet geloven in vaccins.
AFP or licensors

Zwitserland

Ook in Zwitserland was er protest tegen de corona-maatregelen. De politie verhinderde dat er een samenscholing ontstond voor het regeringsgebouw in Bern. Zo'n 300 demonstranten wilden er verzamelen, maar de politie greep in. Een aantal mensen werden opgepakt. 

Door de corona-epidemie zijn in Zwitserland samenscholingen van meer dan vijf mensen verboden. Ook op andere plaatsen in Bern wilden tegenstanders van de maatregelen verzamelen. Er waren ook protesten in Zürich en Basel, die eveneens door de politie zijn tegengehouden.

In Bern verzamelden anti-corona-demonstranten voor het gebouw van de Zwitserse regering.
AFP or licensors

Meest gelezen