België als enige niet in "Love shine a light"-cover Songfestival, Alex Callier: "Artistiek nog nooit compromis gesloten"

Het feit dat Hooverphonic er als enige act bewust voor gekozen heeft om niet mee te werken aan de "Love shine a light"-cover, krijgt van de Belgische Songfestivalfans op sociale media veel kritiek.  Alex Callier benadrukt dat hij artistiek nog nooit compromissen gesloten heeft en dat hij zijn principes enkel opzij had willen zetten als alle opbrengsten van het nummer naar het goede doel gegaan waren, wat volgens hem nu niet het geval is. 

Aan het einde van de vervangshow voor het Eurovisiesongfestival die gisteravond uitgezonden werd, zongen de kandidaten van deze editie vanuit hun kot "Love shine a light", het winnende nummer van Katrina and the Waves uit 1997. 

Bekijk hier de "Love shine a light"-compilatie: (en lees verder onder de video) 

Videospeler inladen...

Hooverphonic, dat België vertegenwoordigde, was als enige act niet in deze compilatie te zien en dat was een bewuste keuze. In "Gert late night" op Vier had Alex Callier donderdag al uitgelegd waarom: “Omdat het een kutnummer is", zei hij toen. 

Een argumentatie die in deze tijden niet in goede aarde viel bij veel fans van het Songfestival die een verbindende boodschap in het nummer zien. De kritiek op sociale media was dan ook niet min: "misplaatst divagedrag", "hoe groot kan je ego zijn?", "schaamte voor België". 

Alex Callier zegt vandaag in een reactie aan VRT NWS dat hij de commotie wel verwacht had, maar blijft bij zijn standpunt.

Bekijk hier de reactie van Alex Callier: 

Videospeler inladen...

"Ik heb artistiek nog nooit compromissen gesloten", verdedigt Callier zijn beslissing. "De enige reden waarom ik dit had overwogen, was als alle opbrengsten van deze hymne naar het goede doel gegaan waren, dan had ik mijn principes aan de kant willen zetten, maar dat is nu niet het geval. Het was gewoon een tv-uitzending. Ik heb op voorhand nooit mijn ok gegeven om aan dit soort tv-uitzending mee te doen. Ik heb mijn ok gegeven om mee te doen aan het Eurovisiesongfestival. En dat doe ik ook met 200% en daar ga ik voor ons land echt strijden voor een zo goed mogelijke plaats."

"Wij hebben trouwens iedereen ook duidelijk veel sterkte gewenst in de uitzending", gaat Callier verder. "Ik snap de commotie eigenlijk niet."

Volgens Callier is hij trouwens niet de enige die "Love shine a light" een te klef nummer vindt voor deze tijden. "Mensen die echt met miserie geconfronteerd worden, weten dat "Love shine a light" iets te snel door de bocht is. En dat de wereld niet zo simpel in elkaar zit. Ik vind dat heel moeilijk. Ik heb deze week al gezegd dat ik het een klef nummer vind, ik voel het niet. Het zijn moeilijke tijden, ik wil alles doen om mensen te helpen. Help ik mensen hiermee? Ik denk dat ik mensen help door mooie muziek te maken, door andere dingen te doen."

Mensen die echt met miserie geconfronteerd worden, weten dat "Love shine a light" iets te snel door de bocht is en dat de wereld niet zo simpel in elkaar zit.

Lees hieronder enkele reacties die op Twitter verschenen: (en lees verder onder de tweets)

Peter Van de Veire, die de vervangshow gisteren voor de VRT aan elkaar praatte, vatte het vanochtend in "De ochtend" op Radio 1 als volgt samen. "Alex Callier zal dit netjes naast zich neerleggen. You love him or you hate him. Hij is heel professioneel en weet zeer goed wat hij wil. Als hij vindt: dit klopt niet, dit kan ik niet doen, dan doet hij het niet." Volgens Van de Veire zal Callier voor de editie van volgend jaar zorgen "voor een song die nog beter is dan "Love shine a light". 

Meest gelezen