Videospeler inladen...

Kille ontvangst voor premier Wilmès in Brussels ziekenhuis: zorgverleners keren haar de rug toe

Premier Sophie Wilmès (MR) heeft gisteravond voor het eerst sinds de coronacrisis bij ons uitbrak, een bezoek gebracht aan enkele ziekenhuizen. Maar daar werd ze erg koel ontvangen. Toen ze met haar auto aankwam bij het Sint-Pietersziekenhuis in Brussel, werd ze opgewacht door een haag van zorgmedewerkers die haar de rug toekeerden. Ze vinden dat ze te weinig gehoord worden in deze crisis en dat ze niet genoeg verdienen.

Premier Wilmès bezocht het Deltaziekenhuis en het Sint-Pietersziekenhuis in Brussel, zo meldde ze zelf op Twitter. Zij zag het als "belangrijke momenten van ontmoeting en dialoog". "Gezondheidssituatie, mentale belasting, waardering van het beroep, financiering van de gezondheidszorg, het is allemaal besproken."

Het bezoek moest normaal in alle discretie en sereniteit plaatsvinden. Alleen was de ontvangst die de premier kreeg in het Sint-Pietersziekenhuis in Brussel niet de meest hartelijke. Het personeel stond opgesteld in een soort lange erehaag toen de premier met de auto het ziekenhuis binnenreed. Maar toen de wagen passeerde, draaiden de zorgverleners haar ostentatief de rug toe. De beelden die daarvan op Twitter worden gedeeld, spreken boekdelen:

Hun protest richtte zich naar verluidt op de besparingen, de te lage lonen en het personeelstekort in de zorg. Het personeel is ook boos over hoe de regering de coronacrisis heeft aangepakt en dat die het tijdens de coronacrisis wettelijk mogelijk maakte om zorgpersoneel op te vorderen, zo zegt de socialistische vakbond ACOD op Facebook:

Wilmès zei achteraf aan de RTBF dat ze was gekomen om een "boodschap van verzoening" te brengen. "Iedereen is op de hoogte van de benarde situatie van het ziekenhuispersoneel. Die was er voor de crisis en de moeilijkheden zijn er door toegenomen. Ik kan me niet voorstellen dat de periode na de crisis wordt herleid tot wat hiervoor was. Het zal nodig zijn om het beroep van verpleegkundige structureel te herwaarderen. Dat is een zekerheid."

Bekijk het verslag uit "Het Journaal Laat":

Videospeler inladen...

Meest gelezen