Podvis: Als de maskers gevallen zijn, de wereld na corona

Traag en niet eens zeker mogen we stilaan wat adem happen in deze harde coronatijden. De kapper, een museumbezoekje op afspraak, zelfs tegen een bal sjotten kan weer, onder voorwaarden. Hoe zal het grotere plaatje er uitzien? Pre-corona komt nooit meer terug, hoe zal onze post-corona-maatschappij draaien? En nog iets ruimer, zal het vleermuisgefladder de wereldeconomie beïnvloeden? Deze Podvis peilt naar antwoorden bij een econoom en een bioloog. 

Luister hier naar deze aflevering van Podvis:

Luister ook naar deze en andere afleveringen van Podvis op:

Niet de homo's

Nee, niet de homo's, niet Bill Gates, niet het Chinese leger, en niet de Amerikaanse Democraten hebben het nieuwe coronavirus op de wereld losgelaten. De fakenewsmolen heeft op volle toeren gedraaid de laatste maanden. Bioloog Dirk Draulans legt haarfijn uit hoe onze wereldeconomie wel moet afstevenen op pandemie-rampen. Hij neemt het Nipah-virus in Maleisië als voorbeeld: "Dat komt uit een fruitvleermuis die in principe in het  regenwoud leeft. Maar dat regenwoud wordt systematisch geliquideerd om plaats te maken voor palmolieplantages. De vleermuizen verliezen hun natuurlijke biotoop, en passen zich aan de mens aan. Maar door de stress worden ze gevoeliger voor virussen. Dat is vragen om miserie."

Bioloog en Knack-wetenschapsjournalist Dirk Draulans
© VPRO Beagle Project SWNS

Globalisering: het kind en het badwater

Onze globale economie heeft schitterende dingen verwezenlijkt: ze heeft de armoede wereldwijd teruggedrongen. Maar ze zwengelt ook de opwarming van de aarde aan, en lokt de ene na de andere pandemie uit. De Gentse econoom Koen Schoors pleit ervoor om het kind niet met het badwater weg te gooien. Volgens hem gaan onze economieën sowieso meer lokaal gaan produceren, om de afhankelijkheid te verminderen. En er is al een onderstroom van etisch bewustzijn bij ondernemers, die door de pandemie aangepookt wordt: "Bedrijven maken meer en meer de CO2-balans van hun bedrijvigheid op. Je ziet nu ook dat de duurzame aandelenfondsen minder gezakt zijn dan de gemiddelde index. Die zijn gewoon stabieler."

UGent-econoom Koen Schoors

Vacature voor m/v/x: wereldleider

De Amerikaanse politoloog Ian Bremmer spreekt over de coronacrisis als de eerste "G0-crisis". Hij bedoelt een crisis zonder G7 of G8, een crisis zonder echte wereldleiders dus die de wereld richting kunnen geven. Zoals dat na de Tweede Wereldoorlog gebeurde, toen de Verenigde Staten met het Marshallplan de wereldeconomie weer op de rails zetten. Koen Schoors ziet de VS zich nu terugtrekken uit de wereld, ziet China als dictatuur niet in staat om over te nemen, maar ziet wel kiemen in de Europese aanpak: "Europa probeert op zijn eigen bureaucratische manier een wereldconferentie bijeen te krijgen, onder impuls van Ursula von der Leyen,  om een vaccin te ontwikkelen waartoe ook arme landen toegang krijgen. Dat wijst op wereldleiderschap." Zorgen voor een vaccin is één ding, welke wereldleider zal zorgen dat de wereldeconomie niet langer als een virusfabriek functioneert, is een ander paar mouwen. 

Meest gelezen