Flamboyant B&B

Oud-Linkebekenaar baat B&B in Portugal uit: "Coronacrisis financiële domper, maar gezondheid primeert"

Vanaf 6 juni opent Portugal opnieuw zijn grenzen voor buitenlandse reizigers. Maar of er veel toeristen richting het land van de Pastéis de Belém, zullen trekken, is nog maar de vraag. Bij Flamboyant B&B, uitgebaat door oud-Linkebekenaar Patrick Boon, hopen ze vooral dat het toeristische seizoen veilig kan verlopen. "Het is een financiële domper, maar gezondheid en veiligheid primeert." 

Dat het toerisme voor Portugal belangrijk is, is een understatement.  In het land is de toeristische sector verantwoordelijk voor 15 à 20 procent van het BNP (bruto nationaal product). Het is dan ook niet verwonderlijk dat Portugal er alles aandoet om toeristen ook dit jaar te verwelkomen. Iets dat ook B&B-eigenaar Patrick Boon hoopt. Patrick, geboren in Linkebeek, verhuisde in 2014 samen met zijn vrouw Hayat en zijn twee kinderen naar Serra do Bouro, een dorpje gelegen aan de Costa de Prata (Zilverkust) in Portugal. Daar baat hij sinds 2016 samen met zijn vrouw Flamboyant B&B uit. "Deze coronacrisis is een financiële domper", zegt Patrick aan Radio 2 Vlaams-Brabant en Brussel. "Maar voor ons primeert de veiligheid en gezondheid." 

Maatregelen B&B

Hoewel de hotels en B&B's in Portugal al mogen openen vanaf 6 juni heeft Patrick toch beslist om pas 1 juli opnieuw toeristen te verwelkomen. "We hadden  veel annulaties binnengekregen en we hebben geprobeerd om al die reservaties om te boeken vanaf 1 juli", legt Patrick uit. "We willen de risico's op besmetting beperken. We moeten ons houden aan strikte maatregelen, zoals het vrijhouden van een kamer mocht er iemand besmet geraken en ook op vlak van hygiëne zijn de eisen die de overheid ons oplegt ontzettend hoog." 

Onze klanten zullen niet dezelfde ervaring hebben als andere jaren, zo mogen we geen ontbijt en avondmaal serveren

Patrick Boon, Flamboyant B&B

Ook voor de toerist zal het verblijf in de B&B helemaal anders zijn. "We mogen geen uitgebreid ontbijtbuffet meer serveren en ook 's avonds kunnen we geen maaltijden meer aanbieden", zegt Patrick. "Daarvoor stond onze B&B ook gekend, om heerlijk culinair te genieten, maar dat zal dus niet meer hetzelfde zijn. Onze klanten krijgen dus een andere ervaring en helaas niet het volledige pakket zoals anders."  

Wij rekenen dit jaar vooral op Portugezen om ons seizoen nog wat te redden

Patrick Boon, Flamboyant B&B

Of er veel toeristen van buiten Portugal zullen afzakken naar de B&B, is nog afwachten. Al hoopt Patrick dit jaar vooral op toeristen uit eigen land, Portugal. "Wij hebben normaal een internationaal clienteel. We hebben inderdaad wel veel gasten die Nederlands praten, maar ze komen eigenlijk van overal. Toch denk ik dat we dit jaar op de Portugezen zullen moeten rekenen. Een derde van het toerisme is binnenlands toerisme, dus wij hopen dat ook zij de weg naar Flamboyant B&B vinden. 

Flamboyant B&B

Meest gelezen