Concertzaal De Centrale in Gent vangt leerlingen op: “Een spelend kind, lijkt ook op hedendaagse dans”

De concertzaal De Centrale vangt vanaf vandaag een groepje kinderen van een basisschool uit Gent op. Nu een aantal leerlingen opnieuw naar de les mogen, is het voor sommige scholen beter om de noodopvang op een andere locatie te organiseren. De stad Gent deed hiervoor een beroep op de culturele sector. 

De Centrale in Gent ontvangt tijdens de coronacrisis niet langer concertgangers, maar wel een groepje kinderen van methodeschool De Buurt uit de stad. Ze worden er opgevangen tot het einde van juni en mogen zowel de binnen- als buitenruimtes gebruiken. 

Noodopvang

“Sinds 12 maart is alle activiteit hier stilgevallen”, vertelt Luc Baeckeland, algemeen coördinator van De Centrale in Gent. “Toen de schepen van onderwijs aan het begin van vorige week aan de culturele sector vroeg om ruimtes ter beschikking te stellen van scholen, heb ik niet lang getwijfeld om mee te doen. Heel wat basisscholen zoeken ruimtes om de noodopvang te organiseren, en hier staan de zalen gewoon leeg. We ontvangen maar wat graag 1 bubbel leerlingen tot het einde van juni.” Het gaat om een groepje van maximum 14 kinderen. 

Nieuw leven in de zaal

“Deze ochtend heb ik de eerste twee leerlingen zien binnenkomen. Zij kregen een badmintonracket in de hand en begonnen meteen te spelen op de parketvloer. Een spelend kind lijkt eigenlijk een beetje op hedendaagse dans. Het verschil met anders is dus niet zo heel groot”, lacht Baeckeland. “We hebben de zaal wel een beetje heringericht. Zo hebben we het podium afgeschermd, maar we hebben nog veel ruimte waar de kinderen terecht kunnen. Bij mooi weer kunnen ze zelfs ravotten op de binnenruimte van De Centrale.”

kasto80

Meest gelezen