AP2010

Opnieuw coronabesmetting bij kwetsbare stam in Ecuador

Bij de inheemse volkeren in Ecuador is de angst voor corona groot. Door hun isolement zijn ze meer vatbaar voor allerlei ziektes. Nadat er corona was uitgebroken onder de Siekopai-stam, is er nu ook een besmetting onder de Waorani-stam. 

Er is voor het eerst een coronabesmetting vastgesteld bij de inheemse Waorani-stam in het Amazonegebied. Het gaat om een zwangere tiener die op 4 mei symptomen begon te vertonen, meldt het ministerie van Volksgezondheid van Ecuador.

Het 17-jarige meisje is overgebracht naar een ziekenhuis in hoofdstad Quito. Daar ging ze in quarantaine, zegt het ministerie. Belangenorganisaties waarschuwen dat een uitbraak van corona "rampzalig" kan zijn voor de stam, die kwetsbaar is voor ziekten omdat ze veelal in isolement leeft.  De autoriteiten hebben zo'n veertig mensen gecontroleerd met wie de vrouw contact heeft gehad. Zeker zes personen zouden ook verdachte symptomen vertonen.

De Waorani-stam is niet de eerste die in Ecuador getroffen wordt door de coronapandemie. Eerder deze maand was de hele Siekopai-stam weggevlucht dieper het Amazonewoud in. Die gemeenschap telt bija 800 leden en woont op de grens tussen Ecuador en Peru. 

Ecuador is een van de landen in Zuid-Amerika die het zwaarst zijn getroffen door het virus. Bij zo'n 33.000 mensen is vastgesteld dat ze besmet zijn en ruim 2.700 patiënten zijn overleden.  Maar door de lage testcapaciteit ligt het eigenlijke cijfer wellicht veel hoger. De gezondheidszorg in Ecuador is ondermaats. In april doken beelden op van lijken die in de straten bleven liggen en er zijn basisvoorzieningen tekort zoals medicijnen. 

"Leven belangrijker dan olie"

De Waorani-stam kwam de voorbije maanden vooral in het nieuws door zijn verzet tegen olieboringen in zijn gebied (zie foto onder). Vorig jaar haalden de actievoerders een belangrijke overwinning. Toen verbood het gerecht in beroep oliewinning in een gebied van een half miljoen hectare in het Amazonewoud. Een van hun leiders, Nemonte Nenquimo, zei toen "We hebben bewezen dat het leven belangrijker is dan olie." De juridische strijd gaat nog altijd door .  

Nu moet de Waorani-stam ook de strijd aangaan met het coronavirus. Door hun isolement hebben de indianen geen weerstand en kunnen ze moeilijk antilichamen aanmaken tegen het virus. Hun medicijnen zijn vooral geneeskrachtige kruiden. Een organisatie die het opneemt voor de zowat 500 inheemse gemeenschappen in het Amazonewoud, COICA, heeft een oproep gedaan aan de internationale gemeenschap op een noodfonds op te richten van vijf miljoen dollar. Dat zou de inheemse bevolking moeten beschermen tegen het coronavirus en om een "ethnocide" te vermijden van de bewakers van het grootste tropische regenwoud op onze planeet.  

Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved

Meest gelezen