Flinke omzetstijging in winkels sinds heropening, maar schrik voor faillissementen blijft

Na de heropening op 11 mei van de winkels (die geen voeding verkopen), is de omzet in de sector fors opgeveerd. Dat blijkt uit de wekelijkse enquête van de ERMG (Economic Risk Management Group) die vorige week werd afgenomen bij 2285 ondernemingen en zelfstandigen. In andere sectoren is er minder reden tot juichen. 

In de weken na de sluiting van de winkels die geen voeding verkopen, daalde de omzet daar met 70 procent. Vorige week liep dat omzetverlies terug tot 25 procent. Dat strookt niet meteen met het beeld van lege tot halflege winkelstraten de voorbije week.

Topman Danny Van Assche van ondernemersorganisatie Unizo heeft een verklaring: “Er zijn toch meer mensen over de vloer geweest dan we op het eerste gezicht gedacht hadden. En wat we ook vaststellen is dat mensen die komen winkelen, ook meer uitgeven. Het is duidelijk dat dat mensen zijn die een aantal aankopen wilden doen en dat de afgelopen weken niet konden doen.”

Door de betere cijfers voor de winkels zijn veel ondernemers in die branche wat minder bang geworden om failliet te gaan. Van de winkeliers die op 11 mei weer open mochten, heeft nog 6 procent het over “een vermoedelijk of zeer vermoedelijk faillissement”. De voorbije weken was dat nog 11 procent. Er is dus wat meer optimisme, maar volgens de ERMG blijft de situatie zorgwekkend.

Schrik voor faillissement neemt toe in horeca

Binnen de andere bedrijfstakken is er minder reden tot vreugde. Daar zien de ondernemingen een stabilisatie of zelfs een verslechtering van hun omzet. De enquête geeft als voorbeeld de informatie- en communicatiesector.

Bedrijven daar rapporteren vandaag een omzetdaling met 43 procent, terwijl dat de voorgaande weken ‘maar’ 21 procent was. De omzet blijft er dus dalen. De belangrijkste oorzaak is de zwakke vraag. Hier gaat 8 procent ervan uit “dat een faillissement hetzij waarschijnlijk, hetzij zeer waarschijnlijk is.”

De schrik voor een faillissement is logischerwijze nog veel groter in sectoren die nog niet aan heropstarten toe zijn: in de horeca heeft 24 procent van de ondervraagde ondernemers het over een waarschijnlijk of zeer waarschijnlijk faillissement (tegen gemiddeld 19 procent de voorgaande weken), en in de sector kunst, amusement en recreatie gaat het zelfs over 39 procent (tegen gemiddeld 26 procent de voorgaande weken).

Meest gelezen