Gettyimages

Wanneer gaan de bibliotheken opnieuw open?

Bibliotheken mogen vanaf vandaag opnieuw open, maar in Limburg zullen pas vanaf maandag de eersten ook effectief voor bezoekers opengaan. Boeken zullen tot dan wel via de afhaaldienst uitleenbaar zijn, want dat blijkt een succes.

Vanaf volgende maandag zullen de bibliotheken in Genk en Hasselt opnieuw opengaan. De andere bibliotheken in onze provincie zullen voorlopig enkel werken met afhaaldiensten zoals eerder al het geval was. Zij mikken als openingsdatum op 2 of 8 juni.

72 uur in quarantaine

Een bezoek aan de bibliotheek in onze centrumsteden Genk en Hasselt is vanaf volgende week maandag opnieuw mogelijk. In Kuringen vanaf dinsdag. Dat bezoek zal wel volledig anders verlopen. “Mensen krijgen een ontsmet mandje en dan hebben ze een halfuur de tijd om hun boeken uit te kiezen. Als er boeken worden ingeleverd plaatsen we die 72 uur in quarantaine,” zegt Isabelle Thoelen van bibliotheek Hasselt. 

Voorlopig is enkel het uitlenen en inleveren van boeken mogelijk. De andere functies van de bib moeten nog even wachten. “Er mag maar een maximum aantal personen binnen. In Hasselt 50 en in Kuringen 15. De bib openstellen als ontmoetingsplek of studieruimte voor studenten is voorlopig nog niet mogelijk.”

500 pakketten

De meeste bibliotheken blijven voorlopig dicht en houden het bij het afhaalsysteem dat ze de afgelopen weken hanteerden. “Dat afhaalsysteem werkt zeer goed. Er werden ondertussen al 500 pakketten opgehaald. We openen daarom pas als we er helemaal klaar voor zijn, maar dat zijn we nog aan het voorbereiden,” zegt Carla De Greeve, diensthoofd van de bibliotheek in Maaseik.

De meeste bibliotheken waaronder die van Maaseik, Lommel,  Sint-Truiden en Tongeren mikken op 2 of 8 juni om te heropenen. Vanaf dan kunnen mensen opnieuw boeken komen uitzoeken, uitlenen en terugbrengen. In Maaseik en Tongeren blijft daarnaast ook het afhaalsysteem actief.  Carla De Greeve: "Kwetsbare groepen of mensen die liever nog niet te veel in contact komen met anderen kunnen zo nog steeds boeken lenen.” De openingsuren voor dat afhalen zullen ook verschillen van de openingsuren voor de gewone bezoekers.

Meest gelezen