Ramadan tijdens coronacrisis: Gentse moskeeën delen wekelijks 3.600 maaltijden uit

De Gentse koepel van moskeeën deelt tijdens de ramadan elke week zo'n 3.600 maaltijden uit. Het grootste deel wordt afgehaald door minderbedeelde moslims die andere jaren in de moskee samenkomen. De rest gaat naar vluchtelingen in opvangcentrum Reno. De koepel zal deze week ook een herinnering sturen aan haar leden om zondag op het Suikerfeest de coronamaatregels na te leven.

Ramadan is de negende maand van de islamitische maankalender. De traditie schrijft voor dat moslims in die maand niets mogen eten en drinken tussen dageraad en zonsondergang. Van zodra de zon ondergaat mogen ze het vasten staken en eten ze de "iftar": een rijke maaltijd met veel zoetigheden, die door de meeste moslims genuttigd wordt in het bijzijn van familie en vrienden. Dat is dit jaar anders, want door de coronamaatregelen kan dat enkel nog in een kleine groep, binnen de sociale bubbel.

Afhaalmaaltijden voor minderbedeelden

Voor twee groepen moslims is de impact van de coronamaatregelen echter nog een pak groter, vertelt Abderrazak El-Omari van de Gentse koepel. "Namelijk voor de hulpbehoevende moslims - dus arme mensen, mensen zonder papieren, daklozen enzovoort - en voor moslims met niet veel vrienden en familie. Want zij komen normaal gezien samen in de moskee voor de iftar-maaltijd, omdat ze zelf geen uitgebreide maaltijd kunnen betalen of omdat ze op zoek zijn naar gezelschap."

"Door de coronacrisis mogen we niet samenscholen en kunnen we dus geen iftar organiseren in de moskee", gaat El-Omari verder. "De groep alleenstaanden hebben wij helaas niet kunnen verderhelpen, maar voor de minderbedeelde moslims hebben wij wel een alternatief kunnen voorzien: afhaalmaaltijden. Ze zijn héél dankbaar daarvoor, want sommigen rekenen daar echt wel op."

Ook voor vluchtelingen en studenten

Die voedselbedeling gebeurt door 11 moskeeën, in samenwerking met het Gentse solidariteitsfonds. Abderrazak El-Omari: "Sinds het begin van de ramadan hebben wij wekelijks gemiddeld 3.600 maaltijden weggegeven. Het grootste deel aan de minderbedeelden, maar zo'n 1.000 iftarmaaltijden gaan naar vluchtelingen in het opvangcentrum Reno."

Ook buitenlandse studenten kunnen op een iftarmaaltijd rekenen van de moskeeën: "Sommigen zitten hier vast en hebben weinig geld omdat ze geen vakantiejob kunnen doen", verduidelijk El-Omari. "Tot slot hebben we ook een afspraak met de vzw "Let's save food!": al onze overschotten verdelen zij verder over hulpbehoevenden in Gent."

Afhankelijk van donaties

Om die voedselbedeling te bekostigen is de koepel afhankelijk van donaties en giften. Maar dat vormt over het algemeen geen probleem, volgens El-Omari, "want de Gentse moslims zijn heel vrijgevig tijdens de ramadan. We krijgen heel gulle donaties. En het gebeurt ook wel eens dat lokale handelaars giften in natura doen, zoals vlees en brood."

Zondag is het einde van de ramadan, wat gevierd wordt met het Suikerfeest. De koepel zal deze week nog eens een herinnering verspreiden bij de leden van haar gemeenschap, zodat iedereen zich ook zeker die dag aan de coronamaatregels houdt.

kasto80

Meest gelezen