Online petitie voor behoud van natuurgebied Groene Delle boomt: "Compromis beschermt enkel het lucratieve gedeelte" 

Vrijdag gaf de Vlaamse regering haar fiat voor de creatie van een industriezone in natuurgebied de Groene Delle. Er verdwijnt 23 hectare natuurgebied tussen Hasselt en Lummen. En dat is niet naar de zin van veel mensen die meteen hun handtekening onder een petitie zetten.  Vrijdag heeft de Vlaamse regering het gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan (GRUP) voorlopig vastgesteld.

Niet één maar twee petities stonden meteen online om het waardevol stukje natuur te beschermen van een mogelijke industriezone. De petitie kreeg ook veel steun en werd afgelopen weekend flink gedeeld: "Gisteren werden er 2.000 handtekeningen verzameld. De teller staat momenteel op 4.600 stemmen en de andere petitie heeft er 3.000", zegt initiatiefnemer Wilfried Croux.

Stukje natuur met Europese waarden

Het stukje natuur tussen Hasselt en Lummen is een mooi stukje natuur en het is van belang dat het een geheel blijft: "Het natuurgebied heeft Europese waarde, maar jammer genoeg heeft het geen Europees statuut en dat maakt de mogelijkheden heel wat beperkter. Maar het gebied is heel belangrijk en dat bleek al bij de voorgaande onderzoeken in 2001, toen het advies gegeven werd om het gebied volledig te vrijwaren van industriële ontwikkeling"

Ze proberen het te verkopen als een compromis tussen de natuur en de economie. Er bestaan geen compromissen, want de natuur verliest altijd

Wilfried Croux

De plannen die nu op tafel liggen zijn een compromis. Er blijft een stuk natuur bestaan, onder andere de vijver het "Koet". En er wordt wat landbouwgrond omgevormd tot natuur. Maar daar is Croux niet gelukkig mee: "Het is een compromis, maar tussen wie en wat? Ze proberen het te verkopen als een compromis tussen de natuur en de economie. Er bestaan geen compromissen, want de natuur verliest altijd. Het enige compromis dat er gesloten is, is tussen de politieke partijen die de Vlaamse regering vormen, en de bedrijfslobby. Een stukje weghalen gaat niet. Vlaams minister Zuhal Demir van Omgeving (N-VA) wil het meest lucratieve gedeelte beschermd zien: de vijvers, de plas, want daar gaan mensen zwemmen, vissen, wandelen en joggen. Maar het waardevolste stukje natuur ligt tegen het kanaal; de natte beekvallei en de broekbossen".

De tijdsgeest heeft mensen wakkergeschud en dat verklaart het succes van de online petitie, zegt Croux. En gaan betogen in coronatijden kan niet: "Daarom dat we volledig inzetten op sociale media. We zijn beperkt in middelen om actie te voeren. Maar we zijn strijdvaardig!"

Meest gelezen