Radio 2

Hekken, linten en pijlen op de grond: Gravensteen in Gent ontvangt opnieuw bezoekers

Ook het Gentse kasteel Gravensteen heeft vandaag opnieuw zijn deuren geopend. Hekken, linten en pijlen op de grond moeten de bezoekers op een veilige manier wegwijs maken door de bekende middeleeuwse burcht. “Voor het verlengde weekend staan er al heel wat boekingen op”, vertelt Doreen Gaublomme, directeur van Historische Huizen Gent.

Museau en culturele bezienswaardigheden mogen vanaf vandaag weer bezoekers ontvangen. Al zijn er wel enkele voorwaarden: zo moeten ze vooraf tickets verkopen - online of via de telefoon - en hun bezoekersaantal beperken. Ook het Gravensteen, één van de bekendste toeristische trekpleisters in Gent, verwelkomde om 10 uur deze ochtend zijn eerste bezoekers.

“Het was een lastminutebeslissing”, lacht bezoeker Jeroen. Samen met Lucas en Laurence, zijn twee jonge kindjes, zakte hij vandaag als eerste af naar de bekende middeleeuwse burcht. “Het is een toffe uitstap om de sleur even te doorbreken. De kinderen kennen het Gravensteen al goed, Lucas was hier bijvoorbeeld nog recent voor een klasuitstap. Hij kan ondertussen bijna zelf een rondleiding geven."

Coronamaatregelen

Helemaal terug naar normaal is het er wel nog niet. Op het opperhof staan hekken om de bezoekers in de juiste richting te gidsen. Ook binnen in de burcht zijn pijlen gemarkeerd op de vloer. Linten moeten dan weer voor voldoende afstand zorgen tussen de aanwezigen. “We voorzien ook ontsmettingsgel voor de bezoekers en het personeel”, vertelt Doreen Gaublomme, directeur van Historische Huizen Gent.

Bezoekers kunnen ook opnieuw gebruikmaken van de bekende audiogids van komiek Wouter Deprez. Medewerkers ontsmetten de toestellen na gebruik. De hoofdtelefoons worden veiligheidshalve wel achterwege gelaten. Je kan luisteren naar het toestel of je eigen hoofdtelefoon meebrengen. Ter plaatse kan je ook wegwerpoortjes kopen.

Reservaties

De reservaties komen langzaam op gang. “Vandaag hebben we zo’n 11 reservaties. Maar voor het verlengde weekend staan er al heel wat boekingen op. Tickets moet je via onze website kopen. Ook de gratis bezoekjes - zoals voor Gentenaars op zondagvoormiddag - moet je online vastleggen", aldus directeur Gaublomme.

kasto80

Meest gelezen