Videospeler inladen...

Italië vandaag grotendeels weer "open": "Als alles dicht blijft, gaat het land economisch kapot"

Italië zet vandaag een eerste grote stap in het versoepelen van de maatregelen tegen het coronavirus. Bedrijven, winkels, musea, kerken, kappers, schoonheidssalons, restaurants... mogen vandaag onder voorwaarden de deuren openen en ook bezoek is beperkt weer toegelaten. Het is een grote stap, "maar alles moest open, want anders gaat het land economisch kapot", zegt correspondent Andrea Vreede.

Italië is een van de landen die het zwaarst getroffen is door het nieuwe coronavirus en ging begin maart in lockdown, als eerste land in Europa. Meer dan twee maanden hebben de Italianen zich aan strenge maatregelen moeten houden om de verspreiding van het virus in te dijken. Afgelopen weekend kondigde premier Giuseppe de versoepeling aan. "Een berekend risico", zo noemde hij het.

Veel van de dingen die hij zei, waren al uitgelekt, zegt correspondente Andrea Vreede. "De regering is al sinds 4 mei aan het toewerken naar 18 mei, naar deze dag. Winkels en bedrijven openen weer de deuren, net als restaurants en bars, kappers en schoonheidsspecialisten mogen aan de slag, dat wisten we al. Je mag weer vrienden opzoeken binnen je eigen regio zonder een verklaring op zak te hebben, stranden en strandpaviljoens kan je ook weer bezoeken... Het is een nieuw begin van een leven mét corona."

Het is dus veel in één keer dat weer toegelaten is, maar "er mag nog ontzettend veel niet. Sportscholen, dat is pas volgende week. Bioscopen en theaters, dat zou voor half juni zijn, als alles goed gaat. Je mag ook niet met grote groepen mensen samenkomen. En grote groepen, wat is dat, vanaf 5, 6, 7 mensen. Dus: sportwedstrijden, concerten, feestjes, discotheken, reizen... alles wat met groepen te maken heeft, mag niet."

"Een heel verdeeld land"

Premier Giuseppe Conte noemt het een berekend risico. Italië is een van de zwaarst getroffen landen, al evolueren de cijfers de laatste tijd wel in goede zin. "De ziekenhuisopnames, de mensen die verzorgd worden op intensive care, het aantal besmettingen, die zitten in dalende lijn", zegt Vreede.

Gisteren werden 145 overlijdens in 24 uur tijd bekendgemaakt, het laagste aantal sinds 9 maart. In totaal zijn 31.908 mensen in Italië overleden aan de gevolgen van een besmetting met het coronavirus. Het aantal nieuwe besmettingen dat gisteren bekendgemaakt werd, bedroeg 675, het laagste aantal sinds 4 maart.

Alles gaat open, en daar is maar één reden voor: Italië gaat economisch kapot als het dicht blijft.

Correspondente Andrea Vreede

Maar Italië is een heel verdeeld land, zegt Vreede. "In de regio Lombardije, in het noorden, gaat het nog echt niet goed. In andere noordelijke regio's, Piemonte, Veneto, Emilia-Romagna, daar gaat het momenteel matig. Hoe meer je naar het zuiden gaat, hoe beter het wordt. Het zuiden lijkt coronavrij."

En toch gelden de versoepelingen nationaal, voor het hele land. "De reden daarvoor is simpel: Italië gaat economisch kapot als het dicht blijft. Winkels, bedrijven, ze moeten open. Alles moet weer gaan draaien, anders gaat het land helemaal door de knieën."

Wie zal deze zomer naar Italië reizen?

Diezelfde redenering geldt ook voor de aankondiging dat toerisme vanaf 3 juni weer toegelaten is. Voor Italianen, maar ook voor mensen uit het buitenland die naar Italië willen reizen. "Zeker in het zuiden, waar amper tot geen coronabesmettingen geweest zijn, is toerisme de motor van de economie", zegt Andrea Vreede.

Wie er zal komen, is nog maar de vraag. "Veel Italianen allicht. Toeristen uit de Europese Unie, uit Schengenlanden en het Verenigd Koninkrijk zijn weer toegelaten, maar of zij weer naar het buitenland gaan mogen reizen, is nog lang niet duidelijk." Voor België geldt voorlopig dat we het land niet uit mogen, tenzij voor welbepaalde essentiële verplaatsingen.

LaPresse

Bekijk hieronder het verslag uit "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen