Bruzz

Hulpdiensten mogen regels in Brussels woonerf overtreden

De brandweer en de politie van Brussel mogen bij alarmritten nu toch sneller dan 20 km per uur rijden in het Brusselse woonerf. De Brusselse regering had die snelheidsbeperking kort geleden ingevoerd, maar voor hulpdiensten wordt nu een uitzondering gemaakt.

Sinds 11 mei is de zone binnen de Kleine Ring van Brussel, de zogenaamde Vijfhoek, ingericht als woonerf. Dat betekent dat zwakke weggebruikers er voorrang hebben en dat er voor alle voertuigen een snelheidsbeperking geldt tot 20 kilometer per uur. Er werd daarbij géén uitzondering gemaakt voor de politie en de brandweer, en dit tot grote ergernis van de liberale vakbond bij de brandweer. Een filmpje op sociale media toont hoe traag een brandweerauto vooruitkomt, mét zwaailicht en sirene aan, als hij zich houdt aan de snelheidsbeperking.

Philippe Close (PS), de burgemeester van de stad Brussel, heeft dit weekend al gezegd dat er geen sprake is van boetes voor dringende ritten. De hulpdiensten mogen met andere woorden de regels overtredenen en sneller rijden dan 20 kilometer per uur. Ook minister van Mobiliteit Elke Van den Brandt (Groen) van het Brussels Gewest bevestigt de uitzonderingen voor hulpdiensten. 

 

Hieronder een filmpje vanop sociale media. Een brandweerwagen houdt zich aan de regel van 20 kilometer per uur. 

Meest gelezen