Maxime Anciaux - All rights reserved

Immuniteit in rusthuis Lanaken is drie keer zo groot

De immuniteit tegen het coronavirus kan in het rusthuis drie keer zo groot zijn als bij de rest van de bevolking. Dat blijkt uit een onderzoek in woonzorgcentrum Bessemerberg in Lanaken.

Voor het eerst in Vlaanderen werd de volledige immuniteitsgraad van een woonzorgcentrum onderzocht, schrijft Het Belang van Limburg. Professor Frank Buntinx testte er het personeel en de bewoners. Bij hen was tot 21 procent immuun (17 procent bij de inwoners, 21 procent bij het personeel), bij de gewone bevolking is dat tegenwoordig maar 5 procent. Hij neemt aan dat de cijfers bij andere instellingen waar er zieken zijn geweest gelijkaardig zullen zijn. 

Zelfs in een groep waar zoveel mensen ziek zijn geweest is er geen sprake van groepsimmuniteit.

"Uit onze cijfers blijkt dat er toch wel wat mensen ziek geweest zijn en ze hebben daarna antistoffen opgebouwd. Het gaat vooral over de beginperiode, waarin het personeel gewerkt heeft zonder genoeg bescherming", zegt professor Buntinx. En toch is groepsimmuniteit veraf. "Zelfs in deze groep, waar flink wat mensen ziek zijn geweest, hebben er niet genoeg mensen immuniteit opgebouwd, waarbij de ziekte vanzelf wegebt."

We kunnen hieruit leren, denkt Buntinx. "In de beginperiode zijn de middelen, zowel mensenkracht als materiaal, bij rust- en verzorgingstehuizen ongelijk verdeeld in verhouding met de ziekenhuizen. Als dit achter de rug is zullen we moeten praten over hoe we zorg in Vlaanderen willen organiseren."

Meest gelezen