Jambon (N-VA) en Demir (N-VA): "Verbod om naar tweede verblijf te gaan zo snel mogelijk opheffen"

Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) en Vlaams minister van Toerisme Zuhal Demir (N-VA) willen dat het verbod om naar het tweede verblijf te trekken zo snel mogelijk wordt opgeheven. Jambon zal de kwestie aankaarten bij de Nationale Veiligheidsraad, die daarover de knoop moet doorhakken. Normaal gezien gaat de volgende fase van de versoepeling van de coronamaatregelen pas in op 8 juni, maar veel tweedeverblijvers vinden dit te lang duren. 

“Een verbod moet nut hebben of worden ingetrokken”, schrijft Vlaams minister Demir in een Facebookpost. "Als je mensen verhindert om naar hun eigendom, verhuurverblijf of stacaravan te gaan, moet je dat wel kunnen motiveren. In de eerste plaats voor die mensen zelf. En die motivatie ontbreekt vandaag volledig. Integendeel, belangrijke stemmen in het debat, zoals viroloog Marc Van Ranst, noemen het verbod een ‘slechte maatregel’ en ‘virologisch nutteloos’."

Als dat onder veilige omstandigheden kan, denk ik dat we niet noodzakelijk fase 3 moeten afwachten

Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA)

Conclusie? "Zonder virologische verantwoording moet de Nationale Veiligheidsraad dan consequent zijn en het verbod om naar een tweede verblijf te trekken zo snel mogelijk opheffen."

Vlaams minister Jan Jambon (N-VA) verklaart zich bereid de kwestie aan te kaarten bij de Nationale Veiligheidsraad. Die moet normaal bijeenkomen om de volgende fase van de versoepeling van de lockdownmaatregelen uit te werken. Die derde fase gaat in op 8 juni.

Als het van Jambon en Demir afhangt, moet dit vroeger. "Er zijn continu gesprekken aan de gang tussen de leden van de Nationale Veiligheidsraad", verduidelijkt de woordvoerder van Jambon. "Als dat onder veilige omstandigheden kan, denk ik dat we niet noodzakelijk fase 3 moeten afwachten. We zullen bekijken hoe dat in de Veiligheidsraad kan gebeuren." Een concrete datum wil Jambon niet vooruitschuiven.

Lees verder onder het Facebookbericht.

Vorige week zei Zuhal Demir in het Vlaams Parlement  nog te hopen dat op 8 juni mensen terug naar hun tweede verblijf aan zee zullen kunnen gaan. "Het blijft echter afwachten of de gezondheidscurve nog dalende is en afgevlakt blijft", aldus Demir op 13 mei in het Vlaams Parlement.

Gisteren raakte bekend dat 200 à 250 tweedeverblijvers de Belgische Staat in gebreke willen stellen omdat ze niet naar hun tweede verblijf aan de kust of in de Ardennen kunnen. Ze willen vrij kunnen beslissen waar ze willen verblijven tijdens de lockdownperiode. Als hun eis niet wordt ingewilligd, eisen ze 50 euro per dag dat ze niet naar hun tweede verblijf kunnen, en dat met terugwerkende kracht vanaf 23 maart.

Burgemeeser Dirk De fauw (CD&V) van Brugge reageert alvast positief op het initiatief van Demir en Jambon. "We hopen dat alle ministers die betrokken zijn bij de Nationale Veiligheidsraad dit standpunt mee ondersteunen zodat we niet moeten wachten tot 8 juni om tweedeverblijvers toe te laten", aldus De fauw bij Radio 2 West-Vlaanderen. 

Meest gelezen