Viroloog Van Ranst over contactopsporing: "Om elk vuurtje te blussen moeten we ook élk vuurtje weten zijn"

Het is ontzettend belangrijk dat mensen die besmet zijn met het coronavirus eerlijk zeggen met wie ze in contact zijn geweest. Dat zegt viroloog Marc Van Ranst, nu blijkt dat de meesten zeggen dat ze amper tot geen contact hebben gehad met mensen. Ondertussen zijn ook de scholen weer (deels) open voor bepaalde leerjaren. Minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) hoopt nog meer leerlingen naar school te kunnen laten gaan. Volg hier al het coronanieuws in onze liveblog.

Wie vragen heeft over coronamaatregelen in België kan terecht op de website info-coronavirus.be of het nummer 0800-14.689. Bij Tele-Onthaal kan u terecht voor een luisterend oor op het telefoonnummer 106, of via chat op tele-onthaal.be. Jongeren kunnen terecht bij Awel op telefoonnummer 102, of via chat op awel.be.

Hieronder vindt u de belangrijkste cijfers (voor een volledig overzicht: klik hier). Lees daaronder de laatste nieuwsupdates.

Cijfers wereldwijd

Cijfers België

aantal mensen in het ziekenhuis*

onder wie op intensieve zorg

totaal aantal mensen dat het ziekenhuis heeft verlaten

overleden

*aantal ziekenhuisbedden dat gisteren werd ingenomen door patiënten waarbij besmetting met coronavirus is vastgesteld.

Het aantal nieuwe opnames in de afgelopen 24 uur staat los van de totale toename van het aantal ziekenhuisopnames. In het totaal aantal zijn ontslagen en overlijdens al verrekend. Ook zijn de ziekenhuisrapportages niet elke dag hetzelfde.

Nieuwe berichten kunnen niet opgehaald worden, probeer het later opnieuw.

Liveblog

Viroloog Marc Van Ranst over contactopsporing: "Proberen elk vuurtje te blussen, dan moet je ook weten waar de vuurtjes zijn"

Wanneer mensen die besmet zijn met het coronavirus worden opgebeld voor het contactopsporingsonderzoek, komen er vaak weinig namen naarboven van mensen waarmee ze contact zouden hebben gehad. "Voor veel mensen is afstand nemen al een gewoonte geworden. Bovendien zitten we ook nog steeds een beetje in de "blijf in uw kot"-fase", zegt viroloog Marc Van Ranst, die denkt dat het deels wel correct zal zijn. Anderzijds bestaat er wellicht ook wat schrik bij mensen die meer personen hebben gezien dan wat mocht. 

Hoe dan ook is het belangrijk om heel eerlijk alle contacten te vertellen. "We proberen elk vuurtje te blussen. Als je dat wil doen, moet je ook de vuurtjes weten zijn."

Videospeler inladen...

En dan is er nog de kwestie van de tweedeverblijvers. Minister van Toerisme Zuhal Demir (N-VA) vroeg vandaag nog dat de Nationale Veiligheidsraad zou beslissen dat die mensen weer naar hun buitenverblijf - bijvoorbeeld aan de kust - zouden mogen. "Ik zeg al van in het begin dat er virologisch geen enkel probleem is met de tweedeverblijvers", zegt Van Ranst daarover. "Als je je gewoon verplaatst met je eigen bubbel is er geen risico."

“5 à 10 procent van leerlingen afwezig”: meeste kinderen die naar school moeten komen, doen dat ook, melden koepels

Verschillende onderwijskoepels geven aan dat er weinig kinderen afwezig zijn op de eerste schooldag. “Het aantal afwezigheden schommelt volgens de eerste schattingen rond de 5 à 10 procent”, laat de woordvoerder van het Gemeenschapsonderwijs weten. “Directies volgen dit op samen met de CLB’s en contacteren ouders om hen gerust te stellen met betrekking tot de maatregelen die genomen werden.” 

Het Katholiek Onderwijs heeft nog geen concrete cijfers, maar “net zoals op vrijdag, ligt de aanwezigheid van leerlingen hoog”, klinkt het. Het stedelijk en gemeentelijk onderwijs merkt meer afwezigheden op in Brussel. Op definitieve cijfers is het sowieso enkele dagen wachten. Het duurt namelijk even voor alle aanwezigheidslijsten zijn verwerkt. 

Bekijk hieronder de reportage uit "Het Journaal" over de heropstart van de scholen:

Videospeler inladen...

Het was vandaag ook uitkijken of de druk op de opvang voor kinderen die geen les krijgen, zou verhogen. “Er worden meer kinderen opgevangen dan de voorbije weken, maar het is geen overrompeling”, zegt het Gemeenschapsonderwijs. “Dankzij de versoepeling van de maatregelen voor het opvangen van kleuters (kleuters mogen opgevangen worden in groepen van 20, red.), lukt dat voorlopig.” Eenzelfde signaal bij het Katholiek Onderwijs: “We kregen nog geen signalen dat de noodopvang voor problemen zorgt, maar blijven dit opvolgen.”

Intussen laat minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) weten dat vrijdag - bij de proefdag - ongeveer 8,5 procent van de leerlingen lagere school en 6 procent van de scholieren uit het secundair onderwijs afwezig gebleven, hoewel ze terugverwacht werden in de klas. "De heropstart van vrijdag en vandaag verloopt goed en kan zo het vertrouwen winnen van twijfelende ouders en leerlingen."

Hoopgevend nieuws over coronavirus duwt Amerikaanse beurzen omhoog

De Amerikaanse aandelenbeurzen zijn maandag met behoorlijke winsten de handel uit gegaan. Het sentiment op Wall Street werd onder meer geholpen door een daling van het aantal nieuwe coronabesmettingen en hoopgevende nieuws over een mogelijk coronavaccin. Net als in Europa zorgde de versoepeling van de coronamaatregelen in veel landen eveneens voor optimisme bij beleggers. Ook werd er gereageerd op bemoedigende opmerkingen van Fed-baas Jerome Powell.

De Dow-Jonesindex sloot 3,9 procent hoger op 24.597,37 punten. De brede S&P 500 steeg 3,2 procent tot 2.953,91 punten en technologiebeurs Nasdaq won 2,4 procent tot 9.234,83 punten.

AFP or licensors

Vraag voor sekswerkers blijft: “Mensen willen aan hun trekken komen en denken niet aan mijn gezondheid”

De sekswerkers mogen momenteel nog niet werken door de coronacrisis, maar de vraag blijft. “Er zijn mensen die ergens aan hun trekken willen komen”, zegt een sekswerker anoniem aan “Terzake”. “Zij denken niet aan mijn gezondheid.” Ze kent ook collega’s die wel nog afspreken. “Sommigen hebben het geld echt nodig.”

Videospeler inladen...

Moslimexecutieve: "Moskeeën zullen niet heropenen voor Suikerfeest"

Ondanks de geleidelijke versoepeling van de coronamaatregelen zullen de moskeeën hun deuren niet meer kunnen openen voor het grote publiek voor het Suikerfeest of Eid-al-Fitr, waarop het einde van de ramadan gevierd wordt en dit jaar op 23 of 24 mei plaatsvindt. Dat heeft het Executief van de Moslims in België (EMB) aangekondigd. Aangezien bijeenkomsten verboden blijven kan het Eid-gebed daarom enkel thuis worden uitgevoerd in beperkte kring en zonder khutbah (preek).

De moskeeën zijn normaal gezien het drukst bezocht tijdens de ramadanmaand. Maar de volksgezondheid en de levens van burgers staan voorop, aldus de Moslimexecutieve, daarom is besloten om alle moskeeën in het land te sluiten. Tenslotte wil de EMB ook de voorbeeldige houding van de Belgische moslimgemeenschap onderstrepen, die de maatregelen goed heeft opgevolgd en een ramadanmaand "vol wijsheid, geduld en solidariteit" heeft beleefd.

Minister Weyts: "Moeten ervoor zorgen dat iedereen nog eens naar school kan om jaar af te sluiten"

Minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) wil nog meer kinderen naar school krijgen, nu enkele jaren alweer (deels) mochten opstarten. "Komende vrijdag zitten we samen om met het hele onderwijsveld een gezamenlijk standpunt in te nemen", zegt hij in "Het Journaal". "Het is belangrijk dat de heropstart zo succesvol is verlopen. Zo geven we vertrouwen aan iedereen, want veel mensen zijn nog bezorgd om hun kind naar school te sturen."

"We moeten ervoor zorgen dat alle kinderen nog eens naar school kunnen, al was het maar om het jaar af te sluiten", zegt Weyts. "Het psychologische aspect mag je niet onderschatten. De school is niet zomaar een plek waar je les krijgt, maar het maakt echt deel uit van de leefomgeving van het kind."

Weyts hoopt ook dat de volgende Nationale Veiligheidsraad meer aandacht heeft voor kinderen en jongeren. "Verschillende maatregelen zijn genomen vanuit het oogpunt van een volwassene in plaats van een kind."

Videospeler inladen...

Kappers weer open, veel mensen hebben voorbije weken zélf schaar genomen: "Er zitten corona-catastrofes bij, nu restauratiewerken"

Na acht weken mochten de kappers vandaag weer open. Vaarwel aan alle nektapijten die de laatste weken ontstaan zijn en de corona-uitgroei kan eindelijk ook weer bijgekleurd worden. “Het Journaal” is gaan kijken bij kapper Mark in Mechelen.

Videospeler inladen...

Dylan uit kwetsbaar gezin: "Eten bijna op, ik wens beetje meer geld zodat we kunnen kopen"

De 13-jarige Dylan komt uit een kwetsbaar gezin en die worden zwaarder getroffen door de coronacrisis dan anderen, zo bleek vandaag uit een onderzoek. Dylan zit in het eerste middelbaar, maar had in het begin geen laptop om de aanlooplessen te volgen, zegt hij in ons jeugdjournaal “Karrewiet”. “Ik heb een achterstand opgelopen omdat ik niet goed kon volgen.” Wat hij wenst? “Iets meer geld, om eten te kopen.”

Videospeler inladen...

Meest gelezen