Markt in Geraardsbergen voor het eerst na 2 maanden weer open: “Ik hoop dat de mensen ons niet vergeten zijn”

In Geraardsbergen is deze ochtend de wekelijkse markt voor het eerst sinds 2 maanden weer opengegaan. De Veiligheidsraad besliste vorige week dat dit opnieuw mogelijk was mits de nodige voorzorgsmaatregelen. Zo worden groenten, fruit en kleding voortaan door marktkramers mét mondmaskers verkocht, en moeten de klanten voldoende afstand houden. 

Het is een hoogdag voor vele marktkramers in ons land. Heel wat onder hen mogen vanaf vandaag weer hun producten aanbieden op de wekelijkse markt. Nog lang voor het openingsuur hadden de marktkramers uit Geraardsbergen de ontsmettende handgel alvast klaar gezet en stonden ze te popelen om de eerste klanten te ontvangen. “Ik ben heel blij dat ik weer kan starten nu ik twee maanden lang niets heb kunnen doen”, klinkt het. 

Dubbel gevoel

“Wie aan mijn kledingkraam iets wil kopen, moet eerst zijn of haar handen ontsmetten”, vertelt Johan De Leeuw van de koepel van marktkramers bij Radio 2 Oost-Vlaanderen. “Ik ben heel blij dat we weer opengaan, maar het is ook met een dubbel gevoel. Ik hoop dat de mensen ons niet vergeten zijn en vlug terug de weg vinden naar de markt. Ze zijn twee maanden niet kunnen komen en misschien hebben ze wel andere horizonten gevonden om hun inkopen te doen.”

(Lees verder onder de foto.) 

Niet eten op de markt

Op de grond van het marktplein staan een aantal gele pijlen getekend zodat iedereen weet waar hij of zij mag lopen. “Zo duiden we de richting aan”, vertelt hoofdsteward Vivianne met een spuitbus in de hand. “Ik hou hier een oogje in het zeil en zorg ervoor dat iedereen zich aan de regels houdt. Wie hier bijvoorbeeld een hamburger koopt, mag die pas opeten als hij of zij de markt verlaten heeft. Gelukkig is het hamburgerkraam strategisch opgesteld en staat het aan de uitgang.”

(Lees verder onder de foto.)

Maximum 50 kramen

De marktkramers van de maandagmarkt in Geraardsbergen behoren tot de gelukkigen die allemaal weer open kunnen gaan, maar dat is niet overal het geval. “Er mogen maximum 50 kramen per markt zijn”, legt Johan De Leeuw uit. “Hier is dat geen probleem, maar in grote steden zoals Sint-Niklaas en Dendermonde is dat wel een probleem. Daar hebben ze meer dan 100 kramen, en kan er maar een klein deeltje opnieuw aan het werk. Vele steden hebben ervoor gekozen dat enkel de voedingskramen opnieuw open mogen gaan. Dat is een begrijpelijke keuze, maar ze mogen de anderen niet vergeten. Die moeten ook hun kost verdienen.” De Leeuw heeft zelf een kledingkraam en kan maar op enkele markten opnieuw aan het werk gaan. “Ik heb nu 1 markt om de 14 dagen op de planning staan”, vertelt hij. “Verder is het nog bang afwachten wat het verdict in Gent gaat zijn. De vrijdagmarkt en de markt op Ledeberg zijn grote markten. Deze middag zal beslist worden hoe de stad om zal gaan met de regel van 50 kramen.”

kasto80

Meest gelezen