Videospeler inladen...

Marktkramers in de war: "Elke markt heeft andere regels"

Sinds vanmorgen kunnen er opnieuw openbare markten georganiseerd worden. In Zaventem konden marktkramers voor het eerst in twee maanden hun kraam weer opzetten. Ze zijn opgelucht maar het is best verwarrend, want elke markt heeft zijn eigen regels. ”We moeten ons elke dag aanpassen, maar zijn bereid dat te doen”, klinkt het.

Voor de markt van Zaventem zijn zo goed als alle marktkramers komen opdagen vanmorgen. Eén van hen is Tom Heylen van Visspecialiteiten Heylen-De Nul. Tom is blij weer op de markt te staan, maar vindt de regels op de verschillende markten vooral verwarrend.

“Elke gemeente zet zijn eigen circulatieplan uit en heeft zijn eigen voorwaarden", zegt Tom. "Er zijn gemeenten waar er vijf mensen onder het kraam mogen wachten, maar daar mogen geen mensen buiten wachten in het gangpad. Dat mag hier in Zaventem dan weer wel. Dat wil dus zeggen dat mensen moeten blijven rondwandelen in het circulatieplan totdat er ergens een plaatsje vrij komt. Ze doen natuurlijk hun best, maar er zijn altijd fouten. Het zal aanpassen worden, maar wij zijn bereid dat te doen want we zijn blij dat we weer kunnen werken.”

Hoe moet je het allemaal regelen? Ik weet het ook niet
Marktkramer Tom Heylen

Een regel die sowieso door de veiligheidsraad werd opgelegd is dat er maar maximaal 50 kramen mogen staan op een markt. Ook die regel pakt elke gemeente of stad anders aan. “In Evere moeten wij ons registeren via mail of telefoon”, zegt marktkramer Tom. “De eerste 50 mogen gaan, maar wij weten dat pas morgen en de markt is woensdag al. Voor een dagvers product als vis, is dat natuurlijk lastig."

"Wij koken in de namiddag en maken alles zelf. Als je dan te horen krijgt dat je de dag erna niet mag gaan, dan is dat deels ook weer om weg te gooien. Dat maakt het heel moeilijk, maar we hebben er begrip voor. Er is niet echt over nagedacht. Maar hoe moet je het doen? Ik weet het ook niet", besluit Tom.

Oude tellertjes

De maandagmarkt van Zaventem ziet er anders uit dan gewoonlijk. Er is een circulatieplan uitgetekend en mensen moet aanschuiven in een rij. Ook het aantal ingangen tot de markt is van vier naar twee teruggebracht. Maar de beperking op het aantal marktbezoekers, daar had de schepen Dirk Phillips (Open VLD) niet aan gedacht.

“We hadden al voorbereidend werk gedaan voor de veiligheidsraad, maar dat was het enige punt waar we geen rekening mee hadden gehouden", zegt de schepen. "Op het tellen hadden we niet gerekend, dus dat zijn we nu aan het doen met vrijwilligers en medewerkers van de gemeenten. We doen dat met van die oude tellertjes.” In totaal kunnen er 200 mensen tegelijk op het marktplein. 

Bekijk hieronder het verslag uit "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen