Radio 2

Marktkramers Vossenplein in Brussel misnoegd: “Waarom zij wel en wij niet?”

De marktkramers van de rommelmarkt op het Brusselse Vossenplein vinden het niet kunnen dat hun markt niet mag hernemen zoals de andere openbare markten. Volgens hen is het perfect mogelijk om op en rond het plein een rommelmarkt te organiseren, met respect voor afstands- en andere veiligheidsmaatregelen. 

De Nationale Veiligheidsraad besliste vorige week dat er vanaf vandaag opnieuw markten in openlucht kunnen plaatsvinden, mits het aantal marktkramers beperkt blijft tot 50. Rommel- en brocantemarkten vallen echter uit de boot, wat op onbegrip stuit bij de marktkramers van het Vossenplein in Brussel. Om hun ongenoegen duidelijk te maken, wilden de marktkramers vanmorgen een actie houden, maar dat mocht niet. Volgens de Brusselse politie blijven betogingen, zelfs met social distancing, verboden. Een boete van 250 euro voor het overtreden van de regels zagen de marktkramers niet zitten.

De ministers zijn ons duidelijk vergeten
Handelaar Eric Brunette

Erik Brunette is cafébaas en ook handelaar op het Vossenplein: “Wij willen vooral weten waarom wij niet open mogen en andere kramen wel. Ik heb minister Wilmès hier nog nooit gezien, ze heeft andere prioriteiten zoals golfen, tennissen en kajak. Wij zijn vergeten door de ministers. Wij willen gewoon graag opengaan, wij leven daarvan. De markt is groot genoeg om open te gaan. Er komen veel mensen die weinig geld hebben naar hier om bijvoorbeeld een pan van een euro te kopen. Ook zij hebben de markt nodig."

Radio 2

Plein groot genoeg

"Dit virus is hier om te blijven en hoe sneller we uit deze collectieve psychose stappen, hoe beter", zegt Michel Deschuytere, voorzitter van de Handelaarsvereniging van de Bruegelwijk en de Marollen op Facebook. "Besmet raken in openlucht is vrijwel onmogelijk, zeker als de fysieke afstand gerespecteerd wordt en er een mondmasker wordt gedragen. De oppervlakte van het plein laat perfect toe om vijftig marktkramers een plaats te geven van elk achttien vierkante meter, waarbij tussen elk van hen dan nog voldoende plaats openblijft. Het is ook perfect mogelijk om éénrichtingsverkeer te organiseren en de uitgestalde objecten kunnen makkelijk ontsmet worden."

Meest gelezen