Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved.

Merkel en Macron willen noodfonds van 500 miljard euro voor "gerichte en tijdelijke steun" na coronacrisis

De Duitse bondskanselier Angela Merkel en de Franse president Emmanuel Macron hebben in tandem een wederopbouwplan voor de coronacrisis aangekondigd. Er moet 500 miljard beschikbaar worden via een tijdelijk noodfonds, maar het zijn de lidstaten die het daarmee eens moeten zijn.

Na een namiddag overleggen hebben Merkel en Macron in een gezamenlijke videoconferentie hun relanceplan voor Europa na de coronacrisis aangekondigd. In eerste instantie willen ze op korte tijd binnen de EU een vaccin tegen het coronavirus beschikbaar hebben, in wat ze soevereniteit inzake volksgezondheid noemen. Dat slaat ook op voldoende voorraden en eigen productie van medisch materiaal zoals maskers. 

Het is de bedoeling dat Europa versterkt, verenigd en solidair uit deze crisis komt

Bondskanselier Angela Merkel

De meeste aandacht ging evenwel naar het economische herstel nu de EU-lidstaten geleidelijk hun lockdown afbouwen. Merkel en Macron willen een tijdelijk noodfonds van 500 miljard euro oprichten.

Dat geld zou op de kapitaalmarkt opgehaald moeten worden door de Europese Commissie die het fonds zou beheren. Het geld moet erg gericht beschikbaar worden gesteld als steun aan de meest getroffen economische sectoren en regio's. Opvallend: het gaat om steun en niet om kredieten: de begunstigden zullen het geld dus niet moeten terugbetalen, benadrukte president Macron. Het nieuwe fonds zou worden ingepland in de volgende meerjarenbegroting die volgend jaar van start gaat. Het gaat dus vooral om een naar oude gewoonte Duits-Frans initiatief om de wederopbouw van de EU na de coronacrisis op gang te trekken.

De bal ligt in het kamp van de Unie

De initiatieven van Merkel en Macron zijn dan ook een voorzet voor EU-Commissievoorzitter Ursula von der Leyen die op 27 mei haar versie van een herstelplan post-corona voor zal stellen. De Commissie heeft de Frans-Duitse plannen overigens meteen verwelkomd. 

Wij stellen echte geldtransfers voor... dat is een belangrijke stap

President Emmanuel Macron

De EU-Commissie speelt daarin de rol van spil waarbinnen de Frans-Duitse as werkt, maar het zijn de lidstaten die het initiatief eenstemmig moeten goedkeuren. Of iedereen op dezelfde golflengte zit, zal dus later blijken, want niet alle landen in de EU zijn even sterk getroffen. Bovendien zitten sommige lidstaten nogal krap in hun politieke meerderheden. Onder meer in Nederland -dat traditioneel nogal zuinig is met Europese gelden- heeft de regering van premier Mark Rutte in het parlement slechts een meerderheid van een zetel op overschot. Rutte zelf zou volgens Macron en Merkel wel meegaan in het plan. 

Aan de andere kant heeft de Europese solidariteit tot nu toe nog niet echt gespeeld in de corona-epidemie waardoor de scepsis gegroeid is in zwaar getroffen landen zoals Italië en Spanje. Gezondheid is dan wel geen kernbevoegdheid van Europa, de economie is dat wel en dus kan de Unie die kans op een gemeenschappelijk herstelplan niet laten liggen. Een enkele lidstaat kan het plan dan wel de gracht inrijden -of geen daarvoor geen parlementaire meerderheid vinden- maar het imago van dat land binnen de Unie zal dan wel erg geschaad zijn.

Bekijk het verslag uit "Het Journaal" hier:

Videospeler inladen...

Meest gelezen