Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved.

Nieuwe "vaccin-tsaar" van Trump heeft aandelenopties in bedrijf met "veelbelovende testen voor coronavaccin"

De topwetenschapper Moncef Slaoui die door president Trump benoemd is, zou een fors aandelenpakket bezitten in het bedrijf Moderna. De beurskoers van dat bedrijf gaat intussen door het dak nu het op weg zou zijn om een werkbaar vaccin tegen het coronavirus te ontwikkelen. Zeker is dat echter niet.

De beurskoers van Moderna, een bedrijf uit Massachussetts, is vandaag met 30 procent gestegen naar 87 dollar per aandeel. Die opvallende stijging is het gevolg van berichten als zou het bedrijf "veelbelovende resultaten" geboekt hebben in het onderzoek naar een vaccin tegen het coronavirus. Het gaat echter om een erg klein onderzoek waarbij de acht gevolgde proefpersonen antistoffen zouden ontwikkeld hebben die even sterk of sterker zouden zijn dan mensen die genezen zijn. 

Inzet van het verhaal is echter niet het mogelijke vaccin zelf, dat pas in juli verder getest zou worden, maar wel mogelijke belangenvermenging rond de figuur van Moncef Slaoui. Tot enkele dagen geleden was hij directeur van Moderna tot hij door president Donald Trump benoemd werd tot topwetenschapper van "Operation Warp Speed", een initiatief waarmee het Witte Huis erg snel een vaccin wil ontwikkelen. 

Op zich is daar niets mis mee: Slaoui is van Marokkaanse afkomst en heeft in België gestudeerd aan de Brusselse universiteit VUB en aan die van de Waalse stad Bergen, maar ook aan Harvard in de VS. Hij was ook een tijd het hoofd van de afdeling vaccins van de farmagigant GSK (GlaxoSmithKlein), een bedrijf dat erg sterk staat in vaccins. Slaoui lijkt dus een goede keuze voor dat soort topfuncties, zeker in coronatijden.

Vragen bij Moderna en aandelenopties

Wel fronsen sommigen in de VS nu de wenkbrauwen, zeker nu de beurskoers van het bedrijf Moderna de pan uitswingt. Volgens de krant The Washington Post heeft Slaoui ook na zijn vertrek uit het bedrijf nog altijd voor 10 miljoen dollar aandelenopties in Moderna. Die zijn dus plots een pak meer waard geworden, al is dat niet onlogisch dat hij kort na zijn vertrek die opties nog in bezit heeft. 

Bovendien heeft Moderna voor de ontwikkeling van vaccins al 483 miljoen dollar steun gekregen van de federale overheid. De Democratische senator en voormalig presidentskandidaat Elizabeth Warren oppert de mogelijkheid van een "grote belangenvermenging" door de plotse beursstijging van Moderna op een ogenblik dat het bedrijf van de federale overheid geld krijgt terwijl een van de voormalige directeurs nu topwetenschapper van diezelfde federale overheid is en er -al dan niet bedoeld- belang heeft bij de koers van het aandeel Moderna. Warren roept Slaoui dan ook op om zich te ontdoen van die aandelenopties. 

Die opties zijn een beproefd middel voor extra verloning van kaderleden. Het is een recht om tegen een bepaalde prijs aandelen van het bedrijf te kopen en die -als de beurskoers stijgt- na een bepaalde tijd met winst te verkopen. Daalt de beurswaarde, dan zijn die opties natuurlijk niet interessant.

Meest gelezen