Foto: Radio 2

Ook markt in Brasschaat weer open: “Ik hoop dat mijn klanten terugkomen. Het maakt me zenuwachtig”

Nu de coronamaatregelen versoepelen en de markten weer plaatsvinden, gaat ook de markt in Brasschaat opnieuw van start. Er zijn verschillende veiligheidsmaatregelen genomen. Zo zullen marktkramers mondmaskers dragen en mogen er maar 150 mensen per keer op het marktterrein.

Deze ochtend vroeg waren de marktkramers in Brasschaat al druk in de weer om hun waren uit te stallen. Doordat de coronamaatregelen versoepeld zijn, mogen zij voor het eerst weer hun marktkramen opstellen. “Ik heb al die weken thuis gezeten met de kinderen en ik ben blij dat ik nu eindelijk weer kan beginnen werken”, vertelt Leen Stessels die een textielkraam heeft. “Ik ben wel zenuwachtig. Ik hoop vooral dat mijn klanten terugkomen.”

Ik hoop dat de mensen het aandurven om naar buiten te komen

John De Weert, marktkramer

Ook John De Weert staat met een viskraam op de markt van Brasschaat. “Dit is een heel gezellige markt. Ik hoop dat de mensen het aandurven om naar buiten te komen, dan komt dat wel goed. Wij hebben allemaal de gepaste maatregelen genomen om alles veilig te laten verlopen.” Zo zullen de marktkramers mondmaskers dragen. Daarnaast is er ook een circulatieplan waarbij klanten in één richting moeten wandelen.

Het aantal mensen dat tegelijk op het marktterrein mag is ook beperkt. “Een systeem zal het aantal bezoekers automatisch tellen”, zegt Carla Pantens, Schepen van markten in Brasschaat (N-VA). “Er zullen nooit meer dan 150 bezoekers tegelijk op de markt zijn.”

50 marktkramers

De Nationale Veiligheidsraad besliste dat er ook maar maximaal 50 kramen op de markt mogen staan. “Normaal hebben we er 71 in Brasschaat”, zegt Pantens. “We hebben iedereen gebeld om te kijken wie er wilde terugkomen en dat waren er 48. Voor ons is er dus voorlopig geen probleem.” De marktkramers moeten elke week voor woensdag laten weten of ze willen deelnemen aan de markt. “Als er meer dan 50 geïnteresseerden zijn, gaan we bekijken wie er kan deelnemen. Daarvoor kijken we naar verschillende criteria.”

Ook de bezoekers zijn blij dat de markt weer kan doorgaan. “Ikzelf heb nooit schrik gehad om naar de markt te gaan”, vertelt een vrouw die haar boodschappen doet. “Zeker met dit goede weer ben ik blij dat ik weer naar de markt kan. Dat werkt goed op het gemoed.”

Meest gelezen