Voorzittersverkiezing Open VLD meteen na opening stilgelegd: "Mensen konden twee keer stemmen"

De voorzittersverkiezingen van Open VLD zijn kort na de opening van de online stembussen stilgelegd. Volgens de kandidaten konden mensen met verschillende browsers namelijk dubbel stemmen. Meteen suggereert kandidate Els Ampe dat "de vrees van sommigen voor oneerlijke verkiezingen nu waarheid wordt". "Doe iets in plaats van te tweeten", reageert concurrent Egbert Lachaert. Het is nog onduidelijk wanneer de verkiezingen hernemen. Alle stemmen tot nu toe moeten worden overgedaan.

De spanning zit erin bij de Vlaamse liberalen. Daar wordt de komende twee weken bepaald wie Gwendolyn Rutten opvolgt als voorzitter. Voor de vier kandidaten - Bart Tommelein, Egbert Lachaert, Els Ampe en Stefaan Nuytten - kon vanaf vandaag worden gestemd. 

Twee keer stemmen

De procedure startte om 10 uur en eindigt normaal vrijdag 22 mei om 12 uur. Leden kunnen enkel online of telefonisch stemmen. Fysieke stemlocaties zijn geschrapt door de coronacrisis.

Maar volgens verschillende kandidaten was het vanmorgen mogelijk om twee keer te stemmen als je verschillende browsers (bijvoorbeeld Internet Explorer en Google Chrome) gebruikte. "De volledige stemming -online en telefonisch- werd onmiddellijk stilgelegd en zal helemaal opnieuw worden overgedaan", laat de partij weten. 

Kandidate Els Ampe suggereert op Twitter ook meteen "dat de vrees van sommigen dat de verkiezingen niet eerlijk zouden verlopen, waarheid blijkt te worden". De kandidate viel de vorige weken ook al op met twittervideo's waarin ze het had over een "lockdowndictatuur". 

Die opmerking zorgt dan ook meteen voor een reactie van Lachaert: "Je zou beter mee aan de kar trekken om te zorgen dat het systeem waterproof is", schrijft hij. "Doe iets in plaats van te tweeten." 

Ook Tommelein reageert dat het altijd mogelijk is om een getuige te sturen als de uitslag van de verkiezingen wordt betwist. "Het kiescomite en de gerechtsdeurwaarder zoeken naar een oplossing voor dit technisch probleem", klinkt het. "Het is niet aan een kandidaat om daar openbaar uitspraken over te doen."

De technische fout is inmiddels uit het stemsysteem verwijderd. Voor de stemming kan worden overgedaan, moet het hele systeem volledig gecontroleerd en geverifieerd worden, onder meer door externe ICT-experts. Pas na goedkeuring door de experts, een gerechtsdeurwaarder, het kiescomité en de getuigen van de kandidaat-voorzitters kan de stemming herstarten. Het is nog niet duidelijk wanneer dat zal gebeuren.

De hele stemming -online en telefonisch- zal opnieuw worden overgedaan. Elk lid dat dus al gestemd heeft, zal dat opnieuw moeten doen.

Het is mogelijk dat er ook een tweede ronde nodig is. Als geen van de vier kandidaten dan meer dan de helft van de stemmen zou halen, gaat de tweede ronde van de verkiezingen normaal drie dagen later van start. Die duurt opnieuw vijf dagen en eindigt normaal op vrijdag 29 mei om 12 uur.

Op sociale media klinken de commentaren over de technische blunder alvast vernietigend. "Voor tips altijd welkom bij Jong VLD uiteraard. Onze online verkiezingen verliepen namelijk perfect. Het helpt om je software op voorhand eens uit te testen. Groetjes", tweet een lid van de jongerenpartij. Viroloog Marc Van Ranst grapt dan weer dat het volgens hem om een nieuw virus gaat. 

Lees verder onder de tweets.

"Problemen komen voor, en eerlijk gezegd heb ik liever dat ze voorkomen bij de verkiezingen van Open VLD dan bij parlementsverkiezingen", zegt technologiejournalist Pieterjan Van Leemputten in "De wereld vandaag", op Radio 1. "Ze hebben gewoon pech dat dit gebeurt."

Van Leemputten toont zich vooral blij dat de technische problemen vanmorgen al zijn opgedoken. "Stel je maar eens voor dat we morgen met een kandidaat met 95 procent van de stemmen zaten, waarbij men zich afvraagt hoe dit is kunnen gebeuren. Als je dan binnen 2 maanden moet vaststellen dat er problemen waren, dan zit je pas echt met een pijnlijke situatie."

"Bij een onlinestemming kan je het resultaat nooit volledig vertrouwen", relativeert Van Leemputten. "Dit is een mooi moment om te zeggen dat zo'n systeem altijd problemen kan veroorzaken."

Meest gelezen