Videospeler inladen...

Team van 53 Chinese onderzoekers bereikt top Mount Everest: hoe hoog is 's werelds hoogste nu precies?

Een Chinees team is erin geslaagd om de top van de Mount Everest te bereiken. Hun expeditie heeft als voornaamste doel om de berg opnieuw op te meten, nu de coronacrisis hen daar een goede gelegenheid toe biedt. Want over die precieze hoogte bestaat, na onder meer de aardbeving in Nepal, wat discussie. 

Het is stil op 's werelds hoogste berg, de Mount Everest (of Mount Qomolangma in het Tibetaans). Toen de coronacrises losbarstte, ging ook daar alles op slot. Een 53-koppig Chinees team maakt van de (figuurlijke) windstilte gebruik om een expeditie op te zetten naar de top om die nog eens precies op te meten. Vanmorgen vroeg maakten Chinese media melding van hun aankomst op de top, na heel wat vertraging door slecht weer (foto's CCTV)

Met de hulp van Beidou-satellieten

De onderzoeksexpeditie loopt al sinds begin maart. China gebruikt zijn netwerk van Beidou-satellieten (de tegenhangers van het Amerikaanse Global Positioning System of GPS) om de hoogte van de berg te monitoren, maar ook om te kijken hoe de gletsjers en sneeuwvelden er aan toe zijn in tijden van klimaatopwarming: hoe diep is de sneeuw, welk weer is het precies en hoe hard waait het? Op basis daarvan wil China onderzoeken hoe de gletsjers er aan toe zijn in tijden van klimaatopwarming.

Het team gaat ook afval weghalen van langs de route.  

Het Chinese team moest de route naar de top voltooien vanuit de Chinese route, terwijl de zuidelijke route vanuit Nepal de meest populaire is voor bergbeklimmers. Ze hebben niet zoveel tijd meer over, want op het einde van mei begint de moesson en wordt het opnieuw slechter weer. 

Een jaar geleden: file op de zuidelijke route

Ongeveer een jaar geleden was het nog heel druk aan de Everest, de mastodont op de grens tussen Nepal en China (Tibet). Er stonden door de drukte zelfs lange files, waaronder een wachtrij net voor de top. Een foto van die file haalde toen zelfs de internationale media.

De situatie liep danig uit de hand en Nepal werkte strengere regels uit. Wie de berg nu nog wil beklimmen, moet klimervaring kunnen aantonen en zou minstens al eens boven de 6.500 meter geweest moeten zijn. 

Het contrast met vandaag kan niet groter zijn: de twee landen die de toegang tot de Everest regelen, China en Nepal, gooiden alles op slot in maart, door de coronacrisis.

Commerciële expedities zijn op dit moment niet mogelijk, omdat men vreest dat het coronavirus wel eens een heel grote impact zou kunnen hebben als het op zo'n expeditie uitbreekt. En daardoor is de rust helemaal teruggekeerd.  (Herbekijk de journaalreportage en lees door onder de video:)

Was het nu 8.848 of 8.844 meter?

Over de exacte hoogte van de top bestaat discussie. 

Officieel bedraagt de hoogte 8.848 meter, nadat een officiële meting van de Indiase autoriteiten begin jaren 50 algemeen werd aanvaard. 

Maar toen een Amerikaanse expeditie van US National Geographic Society in 1999 de oefening deed, kwamen ze uit op 8.850 meter. China kwam zes jaar later, in 2005, dan weer uit op "slechts" 8.844 meter. 

En dan was er nog de zware aardbeving in Nepal in 2015, die mogelijk haar sporen heeft nagelaten: mogelijk is de Everest een klein beetje ingezakt, zo blijkt uit satellietgegevens. Verder speelt onder meer ook de vraag hoe het zit met de sneeuw- en ijsdikte op de top. 

Nepal is ook bezig met een nieuwe meting, maar daar is nog geen resultaat van. Het probleem bij zo'n meting is waar het referentiepunt ligt, de "nulwaarde" vanaf waar je moet beginnen te tellen. Want de zee kabbelt niet aan de voet van de berg. En wat is het zeeniveau precies? Het zou niet op alle plaatsen hetzelfde zijn omdat de zwaartekracht niet overal dezelfde is. 

Meest gelezen