Radio 2

Opnieuw bezoekers in woonzorgcentrum Laarne: "We laten pauze van 15 minuten tussen alle gasten en ontsmetten grondig"

In woonzorgcentrum Hof ten Kouter in Kalken, bij Laarne, zijn vanaf vandaag opnieuw bezoekers welkom, al moeten die zich houden aan erg strenge veiligheidsmaatregelen. "De bewoners zijn erg enthousiast, het zijn emotionele momenten." 

Vanaf vandaag kunnen familieleden en vrienden opnieuw op bezoek in woonzorgcentra. De regels zijn er erg streng: er mag maar 1 bezoeker per bewoner komen en het moet ook telkens dezelfde zijn. In verschillende woonzorgcentra wachten ze nog even om bezoek toe te laten. Zeker in rusthuizen waar veel bewoners overleden zijn na een coronabesmetting. In andere woonzorgcentra kan het bezoek wel al, zoals in Hof ten Kouter in Kalken, bij Laarne. 

"We kunnen opnieuw samen aan tafel zitten"

Het Hof ten Kouter slaagde er in om het hele woonzorgcentrum coronavrij te houden. Geweldig nieuws voor de 99 bewoners en de vele personeelsleden, waardoor de bezoekregeling toch wat kon versoepeld worden. "Waar je vroeger contact had aan een raam, kan het nu toch binnen aan een tafel.  De bewoners zijn net als de bezoekers erg enthousiast”, vertellen hoofdverpleegkundigen Veerle en Mieke.

Grote organisatie

“We vragen dat er één vaste bezoeker per bewoner langs komt”, leggen Mieke en Veerle uit. “Zij dragen dan een mondmasker en nemen plaats achter plexiglas. We voorzien per dag 4 bezoekmomenten. Tussen ieder bezoekmoment voorzien we een pauze van 15 minuten zodat we alles goed kunnen ontsmetten. We plannen iedereen op voorhand in een weekplanning in. Het is een hele organisatie geweest om alles goed en veilig te laten verlopen.”

"Heel ontroerend"

Heel wat bezoekers maken van de gelegenheid gebruik om hun familie te bezoeken. “Alles verloopt vlot”, gaat Mieke verder. “Het is een andere manier van contact hebben met elkaar, maar de bewoners en familieleden zijn erg enthousiast. Het is heel ontroerend en mooi om te zien.” Een van die bezoekers was Vera. Zij kwam haar mama bezoeken. “Het is heel goed verlopen. Het was een leuke ervaring en eens iets anders dan elkaar achter een raam te zien", vertelt ze. "Zo heb je toch wat meer sociaal contact. We hebben gepraat over hoe het gaat en over de kinderen.”

Stap per stap

Ook bewoonster Francine was dolgelukkig om haar dochter van dichterbij te zien. “Het deed heel erg deugd, al mis ik het toch om elkaar eens goed vast te pakken. Maar het is een goed begin. Stap per stap zullen we meer mogen. Uiteindelijk begrijp ik heel goed waarom het zo moet. Uiteindelijk zijn we hier vrij gebleven van die ziekte.” De dochter van Francine belt anders heel regelmatig haar mama. Deze keer had ze echter een minder leuke verrassing mee. “Ze kwam met mijn belastingsbrief”, lacht ze. “Maar dat moet ook gebeuren.”

kasto80

Meest gelezen