Videospeler inladen...

Politici gaan met elkaar op de vuist in parlement van Hongkong: "Spanningen lopen op nu coronamaatregelen versoepelen"

In het parlement van Hongkong zijn pro-Chinese en pro-democratische parlementsleden met elkaar op de vuist gegaan. Het conflict ging over de benoeming van een commissievoorzitter. Het is niet de eerste keer dat er gevochten wordt in het parlement in Hongkong: ook eerder deze maand waren er al schermutselingen. "De spanning in Hongkong loopt op nu de coronamaatregelen worden versoepeld", zegt correspondente Leen Vervaeke in De ochtend op radio 1. 

In de grondwettelijke raad van het parlement van Hongkong zijn parlementsleden voor de tweede keer deze maand met elkaar slaags geraakt. De commissie zat al een half jaar zonder voorzitter en de pro-Chinese en pro-democratische groepen in het parlement maken er ruzie om de macht.  Op 8 mei was er al een vechtpartij over de benoeming van een voorzitter van de pro-Chinese beleidspartij en ook vanmorgen liep het uit op duw-en-trekwerk. 14  pro-democratische parlementsleden werden de zaal uitgezet.

"De commissie brengt wetsvoorstellen ter tafel, het is dus een belangrijk comité", zegt correspondente Leen Vervaeke vanuit Shanghai. Via de commissie wilde de regering in Hongkong onder meer een wetsvoorstel laten goedkeuren waardoor spotten met het Chinese volkslied strafbaar wordt. Een ander voorstel zou meer Chinees patriottisme in het onderwijs brengen.

Lees voort onder foto.

Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved

Minder corona, meer protest

Het protest dat zowat het hele voorbije jaar de straten van Hongkong vulde, lijkt door de coronacrisis uitgedoofd te zijn. Maar niets is minder waar. Sinds een aantal weken begint het protest opnieuw op te flakkeren. Vorige week zondag was er nog een betoging waarbij 230 demonstranten gearresteerd werden.

"De uitbraak van corona is in Hongkong onder controle, daardoor voelen de mensen zich veilig om opnieuw op straat te komen", zegt Leen Vervaeke. "Ook de nieuwe wetsvoorstellen worden door de pro-democratiebeweging als provocatie gezien. Bovendien komen er enkele symbolische momenten aan. Op 6 juni zal het een jaar geleden zijn dat het protest uitbrak. Dan worden er zeker opnieuw grote betogingen verwacht. "

Op 6 juni zal het een jaar geleden zijn dat het protest uitbrak. Dan worden er zeker opnieuw grote betogingen verwacht

Leen Vervaeke
Videospeler inladen...
Videospeler inladen...

Meest gelezen