Archieffoto van een dreigende lucht bij een vorige orkaan vorig jaar in Bangladesh.
Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved.

Orkaan jaagt honderdduizenden Indiërs en Bengalezen op de vlucht en bedreigt Rohingya-kampen

Aan de oostkust van India en in Bangladesh worden honderdduizenden mensen geëvacueerd uit lager gelegen kustgebieden voor de storm Amphan. Bij diegenen die niet weg kunnen, zijn de honderdduizenden Rohingya-vluchtelingen uit Myanmar die in kampen in Bangladesh zitten.

De orkaan Amphan raast met rukwinden tot 240 kilometer per uur boven de Golf van Bengalen aan de oostkust van India. Verwacht wordt dat de storm woensdag aan land zal gaan in het grensgebied tussen India en Bangladesh en in de brede delta van de rivier de Ganges. 

In de oostelijke Indiase deelstaten Odisha (vroeger Orissa) en West-Bengalen worden in totaal meer dan 700.000 mensen uit lager gelegen kustgebieden geëvacueerd. In Bangladesh zijn 450.000 mensen onderweg naar meer dan 4.000 opvangplaatsen. 

De orkaan zou woensdag aan land gaan. Hij zal dan wat afgezwakt zijn, maar er zouden nog wel hevige rukwinden verwacht worden evenals metershoge vloedgolven aan de kust. Ook de hevige regenval zal vrijwel zeker tot overstromingen en aardverschuivingen leiden. In 2007 vielen er bij een gelijkaardige orkaan in hetzelfde gebied 3.000 doden. In 1999 vielen er 9.000 doden bij een andere orkaan. 

Orkaan bovenop de coronaramp

Verwoestende orkanen komen wel vaker voor in de Golf van Bengalen,  maar nu komt die bovenop een andere crisis: die van het coronavirus dat lelijk huishoudt in India en Bangladesh. In beide landen is een lockdown van kracht, maar gevreesd wordt dat het virus zich gemakkelijk zal kunnen verplaatsen als veel mensen bijeengepakt zitten in tegen de orkaan beschutte opvangplaatsen. 

Er is nog een ander menselijk probleem: in Cox's Bazar in het oosten van Bangladesh zitten bijna een miljoen vluchtelingen van de Rohingya-minderheid uit buurland Myanmar bijeengepakt in grote kampen. Ook daar is recent het coronavirus vastgesteld en wordt gevreesd voor een uitbraak bij die toch al verzwakte mensen. Die mensen kunnen de kampen daardoor niet meer verlaten, maar worden nu wel bedreigd door hevige regenval en mogelijk overstromingen ten gevolge van de orkaan. 

Bordeaux-rode stippellijn: verwachte koers van de orkaan

Meest gelezen