Rik Daems blikt terug op verkiezingscampagne met camper: "Gezien de omstandigheden had ik hem beter gekocht"

Op 26 mei 2020 is het één jaar geleden dat we naar de stembus trokken. Eén van de opvallendste verkiezingscampagnes kwam van Rik Daems (Open VLD) die met een camper doorheen de provincie Vlaams-Brabant trok. In Start je Dag op Radio 2 Vlaams-Brabant blikt hij terug: “’s Ochtends stond ik op in de ene gemeente en ’s avonds kwam ik aan in een andere gemeente, ideaal om de provincie goed te leren kennen en dicht bij de mensen te zijn.”

Rik Daems duwde vorig jaar de lijst voor het Vlaams Parlement in Vlaams-Brabant. Hij trok daarvoor doorheen de provincie met een kampeerwagen, en dat op de tonen van een zelfgemaakt verkiezingsliedje met als titel "Daems Daems duwt". "Ik probeer altijd origineel uit de hoek te komen en het was een bijzonder goede manier om alle uithoeken van de provincie te leren kennen. ’s Ochtends stond ik op in de ene gemeente en ’s avonds kwam ik aan in een andere gemeente. Ideaal om dicht bij de mensen te zijn.”

De camper heeft Daems niet meer. “Die huurde ik, al had ik die, gezien de zomer die ons te wachten staat, beter gekocht.” Moesten er in deze periode nieuwe verkiezingen komen, zou Daems nog steeds naar buiten gaan om campagne te voeren. “Hoe ik het zou aanpakken, weet ik nog niet. Maar ik zou niet alleen op sociale media vertrouwen, persoonlijk contact is ook nodig. Ik zou een creatieve oplossing bedenken om toch tot bij de mensen te komen, terwijl ik de nodige afstand bewaar.”

Online vergaderen met 600 mensen?

Intussen is Rik Daems voorzitter van de parlementaire vergadering van de Raad van Europa. Dat wil zeggen dat hij regelmatig met 47 landen moet vergaderen. “Dat is lastig. Meer dan 600 parlementsleden zetelen in de Raad van Europa. Normaal gezien houden we vier keer per jaar een plenaire vergadering in Straatsburg. Dat gaat nu niet. Via een videoconferentie is dat ook niet haalbaar. De kleinere vergaderingen doen we wel via videoconferenties. De Raad van Europa is bewaker van de mensenrechten en fundamentele vrijheden, en het zijn net die zaken die op het spel staan in deze crisis. Het is belangrijk dat we toch nog met elkaar in contact zijn.”

Meest gelezen