Stakingsaanzegging in Waalse en Brusselse ziekenhuizen en ook in Vlaanderen onrust, De Block: "Een misverstand"

De komende dagen zijn stakingsacties mogelijk in de Waalse en Brusselse ziekenhuizen en rusthuizen. Er is boosheid over nieuwe wetgeving. Zo zouden de provinciegouverneurs de mogelijkheid krijgen om zorgpersoneel op te vorderen. In Vlaanderen is de stakingsdreiging niet zo imminent, maar ook daar is er wel degelijk ongenoegen in de zorg. Volgens minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD) is er sprake van een misverstand.

Met een koninklijk besluit wou minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD) “Italiaanse toestanden” in onze ziekenhuizen vermijden, en dus maakte ze het mogelijk dat personeel uit ziekenhuizen met weinig corona-patiënten gedwongen kon verhuizen naar ziekenhuizen waar handen te kort zijn.

Het KB schoot in het verkeerde keelgat in de zorgsector, ook in Vlaanderen, zegt Jan-Piet Bauwens van de socialistische vakbond BBTK in "De wereld vandaag" op Radio 1, want het was helemaal niet nodig: “Er is in Vlaanderen een reserve van 5.000 mensen, gepensioneerde verpleegkundigen en dokters waren bereid om opnieuw aan het werk te gaan. We waren niet in Italië”.

De vakbonden - Vlaamse én Franstalige - vroegen aan minister De Block om het KB weer in te trekken, maar dat bleek juridisch moeilijk te liggen. Om hun ongenoegen te uiten, draaide het personeel van het Brusselse Sint-Pietersziekenhuis ostentatief de rug naar premier Wilmes (MR), toen die er zaterdag op bezoek kwam.

Dat ontlokte dan weer een zure opmerking aan een partijgenote van de premier, MR-minister van Energie Marghem (“kinderlijk”), en toen was het hek van de dam in de Franstalige zorg. Vandaar de stakingsaanzegging. In Vlaanderen vond de reactie van Marghem veel minder weerklank. De stakingsdreiging is er dan ook minder groot.

Het is verkeerd uitgelegd
Minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD)

Minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD) reageerde ook in "De wereld vandaag". De minister heeft begrip voor de frustraties van veel zorgverleners, “ze zijn moe en angstig”, maar zegt dat alles op een misverstand berust: “Het is verkeerd uitgelegd. De bedoeling was om een soort mobilisatie te hebben, ook voor een tweede golf. En ik heb al duizend keer gezegd: ik hoop dat we dat nooit nodig hebben.”

Het KB over opvordering is dus een stok achter de deur, zegt minister De Block, om snel mensen te kunnen inzetten die wel een opleiding in de zorg gehad hebben, maar bijvoorbeeld in de arbeidsgeneeskunde of bij een ziekenfonds werken. Zij kunnen snel verplegers en artsen vervangen die zelf uitvallen door ziekte of oververmoeidheid.  

Luister hier naar het interview met Maggie De Block in "De wereld vandaag"

Laurie Dieffembacq

Luister hier naar het interview met Jan-Piet Bauwens in "De wereld vandaag"

Meest gelezen