Radio 2 West-Vlaanderen

Veel jeugdvoetbalclubs beslissen zelf om niet te herstarten: "We kunnen de veiligheid niet garanderen en zouden trainen zonder doel"

Heel wat jeugdvoetbalclubs hebben zelf beslist om de trainingen nog niet te hernemen, ook al mag dat strikt genomen wel. Het probleem is dat de veiligheidsvoorwaarden die de voetbalbond - terecht - heeft opgesteld moeilijk haalbaar zijn. En eigenlijk zit het seizoen er toch al zo goed als op. KVK Westhoek overweegt nu wel om het nieuwe seizoen enkele weken vroeger al, in juli, te laten beginnen. 

"We gaan de draad niet meer oppikken voor dit seizoen", vertelt Geert Glorie, de jeugdcoördinator van KVK Westhoek, teleurgesteld maar overtuigd dat het de beste beslissing is. "Het probleem is dat we weinig hebben om nog naar toe te trainen, op een paar kleine toernooitjes na. We zouden dus trainen zonder doel, terwijl we de veiligheid voor onze spelers, ouders en trainers niet kunnen verzekeren". 

Strikt genomen mag trainen wel weer, maar er zijn heel wat voorwaarden aan verbonden. "Dat klopt", zegt Geert, "de voetbalbond heeft ons een hele reeks voorwaarden opgelegd. Terecht. Maar het lijkt ons zeer moeilijk om aan die voorwaarden te voldoen. We zouden voortdurend al het materiaal moeten ontsmetten, de spelers vragen om de bal niet aan te raken met hun handen, de ouders weren van de trainingen, maar vooral ook moeten vragen dat de spelers afstand houden van elkaar. En dat lijkt mij gewoon niet te doen wanneer je voetbalt. Daarom zetten we nu al een punt achter dit seizoen."

De goesting is er, bij iedereen, maar veiligheid gaat voor.

Geert Glorie, jeugdcoördinator KVK Westhoek

Vroeger beginnen aan nieuw seizoen

Een aantal spelers en ouders reageren teleurgesteld. "Wat ik begrijp", vertelt Geert. "De goesting is er. Maar de veiligheid van de spelers, ouders en trainers gaat voor. We gaan nu wel bespreken of het haalbaar is om het volgende seizoen een paar weken vroeger te laten starten. Dan zouden we in de loop van juli al beginnen."

Meest gelezen