Weer bezoek in woonzorgcentra: babbelboxen ingericht in WZC 't Zand in Antwerpen

Er is weer bezoek toegelaten in woonzorgcentra vanaf vandaag. Toch moet er nog altijd de nodige afstand bewaard worden en er is ook maar één bezoeker toegelaten voor een beperkte tijdsduur. Bezoekers mogen ook niet naar de kamer. Op heel veel plaatsen is gekozen voor plexiglazen wanden. In WZC 't Zand werden babbelboxen afgebakend met hekken in de cafetaria. "Dat maakt het toch iets persoonlijker. De afstand is voor de veiligheid wel vergroot van anderhalve naar 3 meter."

Ook in woonzorgcentrum 't Zand op Linkeroever in Antwerpen zijn vanmorgen de eerste bezoekers ontvangen. "We kunnen binnen bezoekers ontvangen in een deel van onze cafetaria en we hebben ook buiten twee opstellingen", zegt directeur Thierry Severie. Opvallend is dat er geen plexiglas te zien is zoals op veel plaatsen. "Klopt, we hebben geopteerd om dat niet te doen, maar we kunnen wel de veiligheid garanderen. Er wordt altijd over anderhalve meter gesproken, wij hebben hier drie meter."

De afstand zou wel een probleem kunnen opleveren voor mensen die niet meer zo goed horen. "Maar er is altijd toezicht en als dat nodig is, kan één van onze mensen helpen bij het gesprek."

Ik merk dat ze het toch fijner vindt als ik haar aanraak.

Veerle, op bezoek bij haar grootmoeder

"Het is toch een grote afstand, wat wel vreemd is", zegt Veerle die haar grootmoeder komt bezoeken. "Ik hang bijna over de nadarhekken, omdat ik zo gewoon ben om mijn bomma te knuffelen. Het is ook de manier waarop ik het meest met haar communiceer. Ze kan nog wel wat praten, maar ik merk dat ze het toch fijner vindt als ik haar aanraak."

Een bezoek is dus nog altijd niet vanzelfsprekend. De boxen werden de afgelopen weken al eens met een paar bezoekers getest en Veerle was er één van. "Anderhalve week geleden merkte ik al dat ze me niet meer zo goed herkende. Voor de crisis kwam ik elke week. Het is toch vreemd dat die communicatie zo erg achteruit is gegaan en ze helemaal in haar eigen wereldje verzonken is."

Meest gelezen