Radio 2

Woonzorgcentrum Katarinadal Hasselt maakt zich op om bezoek te ontvangen: “Heel blij, maar toch een dubbel gevoel”

Vanaf vandaag mogen woonzorgcentra weer bezoekers ontvangen. Per bewoner mag er één bezoeker langskomen, en dat moet altijd dezelfde persoon zijn. Ook woonzorgcentrum Katarinadal in Hasselt bereidt zich voor op dat bezoek, dat bij hen vanaf morgen start. “Praktisch een hele organisatie”, vertelt directeur Kristof Vervloesem in Start Je Dag bij Radio 2 Limburg. 

Het woonzorgcentrum Katarinadal in Hasselt ontvangt vanaf morgen weer bezoek. Dat zal twee dagen per week mogelijk zijn, op vrijdag en op dinsdag. Zo kunnen per week 40 bewoners bezoek ontvangen.

Directeur Kristof Vervloesem wacht met een bang hart af. “Het is een dubbel gevoel. Aan de ene kant zijn we zeer blij dat we opnieuw bezoek mogelijk kunnen maken. Onze bewoners wachten er al negen weken op. Tot nu toe hadden de bewoners enkel het videochatten en de terrasbezoeken, maar iemand in het echt zien en rustig kunnen babbelen is toch anders. Aan de andere kant hebben we heel veel moeite gedaan om het virus buitenshuis te houden, dus het vraagt heel wat voorbereiding om alles in orde te brengen.”

Het is een hele praktische organisatie, om bewoners net op tijd bij het bezoek te krijgen en ze daarna direct weer te komen ophalen.
Kristof Vervloesem, directeur Katarinadal

Het bezoek zal niet plaatsvinden in het woonzorgcentrum zelf. “We werken samen met het Borrelhuis”, verduidelijkt Vervloesem. “Dat is een horecazaak in Hasselt die leegstaat. Zij hebben een vergaderzaal ter beschikking gesteld. Daar kunnen telkens vier bezoeken tegelijkertijd plaatsvinden, met de nodige social distancing. Op die manier kunnen we ervoor zorgen dat de bezoekers niet in het woonzorgcentrum komen. Zo maken we de kans op besmetting veel kleiner.”

Aan het bezoek ging al heel wat voorbereiding vooraf. “Enerzijds moeten we ons personeel trainen in communicatieve vaardigheden, zodat ze de mensen goed kunnen aanspreken over de regels die nog strikt gevolgd moeten worden”, vertelt de directeur. “Anderzijds is het ook een hele praktische organisatie, om bewoners net op tijd bij het bezoek te krijgen en ze daarna direct weer te komen ophalen.”

lees verder onder de foto

Ook in het woonzorgcentrum Ocura in Beringen is bezoek weer toegelaten.
Radio 2
De laatste twee bewoners die in isolatie zaten, zijn meer dan 14 dagen symptoomvrij. Ze kunnen nu dus uit isolatie.
Kristof Vervloesem, directeur Katarinadal

Katarinadal was een van de eerste woonzorgcentra in Limburg waar corona uitbrak. Ondertussen is die uitbraak weggewerkt. “Op 10 april is iedereen bij ons getest. Ondertussen hebben we het weer onder controle. Vandaag kwam er ook het fijne nieuws dat de laatste twee bewoners die in isolatie zaten, meer dan 14 dagen symptoomvrij zijn. Ze kunnen nu dus uit isolatie. Het is een heel spannende tijd geweest, maar ook een heel eenzame tijd voor de bewoners. Dus we zijn blij dat we weer richting het normale kunnen evolueren”, besluit Vervloesem.

Radio 2
James Arthur Photography

Meest gelezen