Bezoekers van Minderbroedersmuseum in Sint-Truiden krijgen een frangipane

Vandaag opent het museum van de Vlaamse Minderbroeders, De  Mindere, in Sint-Truiden opnieuw de deuren. Dat gebeurt uiteraard met de nodige veiligheidsmaatregelen, maar vooraf reserveren is niet nodig.

Broeder Herman Hansen, die zaterdag zijn 93ste verjaardag vierde, hoopt dat bezoekers uit de regio en van ver zich opnieuw laten inspireren door de figuur van Franciscus van Assisi en door de kunst en het erfgoedmateriaal van het museum. "Franciscus was de man die z'n medemens, de dieren en de natuur liefhad. Broederlijkheid en aandacht hebben voor je naaste vond hij heel belangrijk. Die boodschap proberen we met De Mindere uit te dragen", aldus Hansen die het museum in 1988 oprichtte.

Volgens conservator Christa Engelbosch is er geen probleem om voldoende afstand te bewaren in het museum dat 2.700m² groot is. Er is ontsmettingsgel beschikbaar en pijlen die de weg wijzen. "Je hoeft ook geen tickets te reserveren want de toegang tot het museum is gratis. We laten 25 bezoekers per uur toe. Ook het kinderparcours is aangepast. Niemand, klein of groot, moet iets aanraken en de toegangsdeur kan je met je elleboog of je voet openduwen."

Met een frangipane

Voor de bezoekers van het museum is er een kleine attentie, een frangipane. Volgens de legende was Franciscus dol op deze amandelspijskoekjes die Jacoba Van Settesoli speciaal voor hem bakte. Jacoba was een vrome weduwe van een ridder uit een van de grootste geslachten van Rome, de Frangipani. Vandaar de naam frangipanes.

Meest gelezen