Radio 2

Brandweer waarschuwt: "Let op met handgel: als het in de zon en bij hittebron ligt, kan er brand ontstaan"

Gisteren is een brand ontstaan in een garagebox in Dendermonde waar handgel en andere producten lagen. De brandweer waarschuwt en zegt voorzichtig om te gaan met ontsmettingsalcohol. "Leg handgel nooit in de buurt van hitte of in de volle zon, want dan zou er brand kunnen ontstaan", legt preventieadviseur Alexis De Regge van de brandweer in Dendermonde uit.

In Baasrode bij Dendermonde is een kleine brand ontstaan in een garagebox waar ook ontsmettingsalcohol lag. De brand zou ontstaan zijn door een combinatie van verschillende producten. De brandweer was snel ter plaatse en de schade viel mee, maar:  "Let toch op. We juichen het gebruik van handgel en ontsmettingsmiddelen toe, maar we moeten wel voorzichtig zijn. Door de alcohol die in zulke producten zit is zo'n gel licht ontvlambaar", zegt preventieadviseur Alexis De Regge. 

Combinatie met andere producten

"De exacte oorzaak van de brand moet nog verder onderzocht worden, maar er lag ook ontsmettingsalcohol bij", zegt Alexis De Regge. "Daar zit altijd een hoog percentage alcohol in. Alcoholgel op zich kan niet spontaan in brand vliegen. In dit geval zou de brand ontstaan zijn door een combinatie met andere producten. Handgel kan ook gevaarlijk zijn als je het flesje niet goed opbergt en als het te dicht bij bepaalde warmtebronnen komt."

Die tube handgel die in je wagen ligt, berg je het beste op in je handschoenenkastje zodat het niet in de zon ligt op te warmen

Preventieadviseur Alexis De Regge

Leg de tube handgel niet zomaar in de wagen

Maar wat nu met die tube handgel die op je dashboard in je wagen ligt? "Het kan heel heet worden in je auto. Als de zon op die tube schijnt, dan kan de gel te warm worden. Als er dan een reflectie is van glas, of er komt een beetje gel uit de tube, dan kan dat verdampen. Als dat dan in de buurt van een hittebron komt, kan er ook effectief brand ontstaan. Steek die tube maar in je handschoenenkast. Laat het in ieder geval niet zomaar open en bloot in de auto liggen."

Steek geen sigaret op als je net je handen hebt ontsmet.
Preventieadviseur Alexis De Regge

Let op met sigaretten en kinderen

Alcoholgel is ook heel vluchtig, dus opletten geblazen met verstuiven en ontsmetten. "Heb je bijvoorbeeld je handen net ontsmet met handgel, en wil je nadien een sigaret opsteken? Let dan op. Rond de plaats waar je ontsmet hebt, komt een kleine brandbare damp vrij van alcohol. Ga na het ontsmetten ook niet kuisen naast een hete oven of zet het flesje handgel niet naast een hete plek."

De Regge waarschuwt ook nog voor een ander effect van alcoholgel: "Het is heel giftig, dus je moet het altijd buiten bereik van kinderen houden. Contact met de ogen moet je ook vermijden. Als jij, of een kind, het toch binnenkrijgt, dan moet je onmiddellijk contact opnemen met het Antigifcentrum."

kasto80

Meest gelezen