Jean-Paul Heyens

Brandweer Overijse helpt mee bosbrand blussen in Waals-Brabant

Brandweermannen van Overijse hebben vandaag hun Waalse collega's geholpen bij het blussen van een bosbrand in Terhulpen. 

Kort voor de middag werd een brand gemeld in het bos rond het kasteel van Terhulpen, op de grens tussen Vlaams- en Waals-Brabant. Er werden brandweerploegen uitgestuurd vanuit de posten Eigenbrakel en Waver (zone Waals-Brabant) en vanuit de post Overijse (zone Vlaams-Brabant Oost). 

Diep in het bos

"Het vuur woedde op een oppervlakte van ongeveer één hectare, diep in het bos", vertelt kapitein Wielant Verboomen van de brandweerpost Overijse. "Dank zij de inzet van ons gespecialiseerd materieel zoals de bosbrandwagen (zie foto hierboven) konden we de brand snel meester worden. We kregen ook hulp van een helicopter van de Federale politie. Die loste vanuit de lucht enkele keren water op het brandende bos." 

Zelfontbranding

Volgens de brandweer en de politie is het vuur door zelfontbranding ontstaan, mogelijk als gevolg van de droogte. In het getroffen stuk bos komen zelden of nooit mensen. Boswachters controleren nog een tijdje om het uur de plek om heropflakkering te voorkomen.  De brandweer maakt van de gelegenheid gebruik om nogmaals te waarschuwen voor de gevaren van de droogte. 

Meest gelezen