Nergens was oversterfte door coronavirus zo groot als in Brussels Gewest

Het Brussels Hoofdstedelijk Gewest is de regio in ons land die het hardst is getroffen door overlijdens ten gevolge van de coronacrisis. Dat blijkt uit een onderzoek van de Vrije Universiteit Brussel. In de eerste week van april, het piekmoment van het virus, vielen er zelfs drie keer meer doden dan normaal.

In de week van 6 tot 12 april lag het sterftecijfer het hoogst, in het Brussels Gewest noteerden we meer dan 500 overlijdens in die week en dat is zelfs drie keer hoger dan normaal. "Als we afgaan op het aantal overlijdens en niet op de geregistreerde besmettingen, dan is het Brussels Gewest de zwaarst getroffen regio van België", klinkt het. In de periode van 16 maart - aan het begin van de lockdown - tot 3 mei stierven er 2500 mensen, dat is ongeveer dubbel zoveel dan normaal. Dat is de zogenoemde oversterfte: het aantal mensen dat er meer gestorven is in vergelijking met het gemiddelde van vijf voorafgaande jaren (2015-2019).

Hoog aantal besmettingshaarden

"Dat hoge aantal overlijdens heeft te maken met het aantal besmettingshaarden", zegt professor demografie van de Vrije Universiteit Brussel Patrick Deboosere.  "Het gewest is een belangrijk centrum voor alle mogelijke vergaderingen en bijeenkomsten.  Er komen elke dag ook een paar 100.000 pendelaars naar Brussel en het volstaat dat daar een aantal besmette personen bij zitten om voor een verveelvoudiging van het aantal besmettingen te zorgen. Zeker in het begin van de epidemie", aldus de professor.

Meest gelezen