Coronatoeslag mag wel degelijk, maar misbruik wordt bestraft

Heel wat luisteraars van "De inspecteur" op Radio 2 laten weten dat ze coronatoeslagen moeten betalen: 5 euro extra bij de kapper, 15 euro in de garage, … Om gemaakte kosten in verband met veiligheid en bescherming te dekken. Maar mag dat wel?

Ja, dat mag. Het moet wel op voorhand duidelijk aangegeven worden. En de toeslag mag ook niet overdreven zijn in vergelijking met de gemaakte kosten. Minister van Consumentenzaken Nathalie Muylle (CD&V) laat weten dat eventueel misbruik onderzocht zal worden.

"De economische inspectie is proactief controles aan het doen", verzekert minister Muylle. "De coronatoeslag moet altijd evenredig zijn met de werkelijke meerkost. We mogen ook niet in woekerprijzen terecht komen, dan moeten we optreden." Als u het gevoel heeft dat u een toeslag moet betalen die niet in verhouding is, kan u dat melden.

"Vandaag zitten we aan een 19-tal meldingen", zegt minister Muylle. "Dan gaat het vooral over verhuur of dringende bestellingen die plots véél duurder zijn. Maar als we het niet weten, kunnen we er niet op reageren. Laat het ons dus zeker weten", besluit de minister. Een melding maken kan via deze website.

Zorgverleners zoals tandartsen mogen overigens geen coronasupplementen vragen aan patiënten. Dat meldde minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD) vorige week al "De inspecteur". De overheid werkt samen met het Riziv aan een tegemoetkoming om de extra uitgaven voor bescherming tijdens deze crisis zo goed mogelijk te compenseren.

Meest gelezen